60-годишен румънски шофьор на камион за транспортиране на пощенски и други обучени да летят до дома си гълъби е задържан на Дунав мост при опит да изведе от страната петима млади сирийци.
Каналджията влязъл в България на 2 юни и обявил, че вози гълъби за тренировка. Вечерта се върнал обратно и заявил, че е пуснал птиците в София и се прибира, за да види дали и са се върнали в дома му. Проверката обаче установила, че под и на леглото в кабината на специализираното камионче има петима голобради сирийци, които той взел от Долни Богров, за да ги изкара от страната срещу 2000 евро.
Румънецът е предаден на властите в северната ни съседка, сирийците са вкарани в ареста в Русе.
Същия ден в румънски камион са открити четирима афганистанци, които каналджия в Турция ги вкарал в каросерията, като срязъл брезента и после го залепил с тиксо. 
Вечерта пък уинформени от подкреплението на Гранична полиция забелязали мъж да се движи измежду камионите преди кабинките за граничен контрол и го арестували. Оказало се, че турчинът Доган Гюнеш преди пет месеца е спрян във Видин при опит за мине нелегално в Румъния и е върнат в Турция. Сега обаче той отново решил да влезе нелегално в северната ни съседка през Русе, но отново ударил на камък.