Адвокати от Русенската адвокатска колегия отбелязаха на 2 юни 146-ата годишнина от проведените в Русе съдебни процеси срещу заловените Ботеви четници и други революционни дейци, участвали в Априлското въстание. Това се случи пред паметната плоча на забележителния български юрист, общественик и държавник Илия Цанов, осъществил успешно адвокатската защита на подсъдимите в тези съдебни процеси като техен служебен защитник. Плочата бе поставена преди години на Историческия музей /някогашната сграда на съда в Русе/.
Илия Цанов е роден на 15 юли по стар стил 1835 година във Видин, каза за "Утро" председателят на адвокатската колегия Ангел Стефанов. Той има подчертан интерес към правото и съдебната система и започва да упражнява адвокатска професия, а от 1868 година е назначен за председател на търговския съд в София.

След погрома на Априлското въстание османските власти са принудени, вместо саморазправа със заловените оцелели Ботеви четници и други революционери, да организират съдебни процеси срещу тях. Най-ярките са в Русе. Защитата по новите правила е била задължителна и се поставя въпросът за назначаването на служебен защитник. В тази роля се появява Илия Цанов, който приема работата присърце и успява да спаси живота на повечето подсъдими, макар че бесилките вече са били приготвени за екзекуцията им, подчерта адвокат Стефанов.