Повече от 400 изпълнители от страната се включиха в 52-рото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“, което се организира вчера в Парка на младежта в Русе.
Фестивалът е с конкурсен характер. Изпълненията бяха оценявани от жури с председател проф. Николай Ненов, етнолог и директор на Русенския музей. Голямата награда е приз „Златната гъдулка“, изработен от русенския майстор на гъдулки Антон Антонов. 
„Има много хора, които искат да се покажат на сцена, като това е радващо. Разбира се, не всички от тях са се докоснали до автентичното. Автентичното като цяло е начин на световъзприемане“, каза проф. Ненов. Той обясни, че има нови лица сред участниците в някои от групите и даде пример с маскарадната игра Джамал от русенското село Кошов.
„Един от дядовците каза, че вече не участва, но синът му и внукът му са се включили в изпълнението на обредната игра. От село Пиргово виждаме сред старите коледари и млади. За младите казват, че са малко неуверени, но се учат и пеят старинните коледарски песни. Това е същината на този фолклорен събор - да извади хората, които обичат фолклора, не само на сцена, но след това вече и в истинските празнични дни“, обясни проф. Ненов. 
Маскарадната игра Джамал от русенското село Кошов е вписана през 2010 г. в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища на България“. Това е зимна обредна игра, изпълнявана по Ивановден от ергени, водени от женен мъж. Заедно разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Сред участниците е 14-годишният Боян Петров.
„Шест години вече играя и е много хубаво. Трето поколение съм. Преди в Джамала е участвал дядо ми, а сега сме с баща ми“, каза младежът. 
Кметският наместник на село Кошов Михаил Маринов обясни, че българският народ трябва да си пази традициите. 
„Трябва да се знае, че сме българи. Надяваме се нашият Джамал да допринесе за по-доброто бъдеще на България“, каза Маринов. 
В събора има около 30 индивидуални изпълнители и 40 певчески, танцови и инструментални състава от Северна България. Сред тях е групата за автентичен фолклор от силистренското село Сокол. Председателят на читалището в населеното място Стефка Илиева обясни, че трябва да се дава пример на децата да уважават носията и празниците, които имаме. 
„Всичко това се опитваме на село да го направим и предадем. За съжаление нашите деца са извън селото, извън граница, но въпреки всичко се борим да задържим духа, да запазим традицията, да запазим българското. Ние няма да го оставим“, каза Илиева. 
За групите от Русенска област „Златната гъдулка“ е със статут на регионален етап за официалната селекция на участниците в Националния събор на народното творчество в Копривщица. Той ще се състои от 5 до 7 август тази година. 
Днес журито ще обяви победителите в „Златната гъдулка“, както и участниците, които ще представят Русенска област на събора в Копривщица.