Бившият икономически министър от второто служебно правителство на Стефан Янев и действащ член на борда на БДЖ Даниела Везиева е преписала между 86.6 и 95% от дисертацията, с която е получила образователната и научна степен доктор по национална сигурност в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Това сочи докладът на четиримата арбитри от Комисията по академична етика при министъра на образованието и науката.
Сигналът за преписване беше подаден от проф. С.С. още докато тръгналата към голямата политика от Русе Везиева беше министър. Според него, от 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Останалите 9 страници са заглавие и увод. Назначената проверка потвърждава този извод.
Становищата на 4-та арбитри са изпратени на електронната поща на Везиева, на която е предоставена възможност да изрази становище. В отговора си тя не е коментирала по същество фактите и изводите за плагиатството, посочват арбитрите. Посочва обаче, че според нея, разглеждането на сигнала от Комисията е недопустимо, тъй като процедурата, въз основа на която й е присъдена образователната и научна степен „доктор“ е приключила през 2018 г., а сигналът от проф. С.С. е подаден в МОН през 2021 г. Комисията по академична етика определя изложените й доводи за неоснователни. Тя определя за несъстоятелно и твърдението за наличие на конфликт на интереси относно арбитър 2 поради „засилените му изяви в медии и социалните мрежи“.
В събота Везиева заяви в становище до медиите: „Докладът на Комисията по академична етика и изнесените в него констатации в публичното пространство ще бъдат обжалвани в законоустановения срок и ред, като по съществото на направените изводи ще изложа подробно становище“.
Даниела Везиева е един от 4-та докторанти на проф. Венелин Терзиев, чието име стои зад удивителен и трудно постижим от простосмъртен брой научни трудове и публикации, за когото комисията към МОН също откри плагиатство. Самият той оспорва констатациите.