Проект, който се инициира за първи път в България, ще се опита да помогне на жени, които страдат от стрес инконтиненция. Инициативата е съвместна на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Университетска болница „Канев“. Целта на проекта е да се проследи влиянието на физическите упражнения върху жени, които страдат от това неприятно състояние. В световен и европейски мащаб такава методика, изцяло базирана на физическите упражнения, се прилага от много години, но в България все още няма разработена програма и не се провежда целенасочена кинезитерапия. По време на проекта ще бъдат сформирани 3 групи пациентки, които ще трябва да отговарят на определни условия, и в продължение на три месеца те ще провеждат специализирана кинезитерапия. След проекта резултатите ще бъдат анализирани, за да се види ефектът на прилаганата кинезитерапия.
За уринарната инконтиненция разговаряме с част от екипа на проекта:
д-р Ивалина Граматикова - специалист акушер-гинеколог в отеделение „Акушерство и гинекология“ на УМБАЛ „Канев“,
доц.д-р Пенчо Генов - специалист уролог в отделение „Урология“ на УМБАЛ „Канев“,
гл.ас.д-р Деница Василева - катедра „Обществено здраве“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

- Д-р Граматикова, какво представлява уринарната инконтиненция?
Д-р Ивалина Граматикова: Инконтиненцията е спонтанно, неволно изпускане на урина. Това е проблем, който засяга и двата пола, но по-често се наблюдава при жените. Това е социално значим проблем, който намалява качеството на живот, пречи на социалните контакти и активния начин на живот. В България не се дава гласност в обществото, а много хора възприемат инконтиненцията като нормално следствие от остаряването, което не може да се излекува. Трябва да се обясни, че уринарната инконтиненция не е присъда, а проблем който може да бъде преодолян. 
- Колко вида уринарна инконтиненция има?
Д-р Ивалина Граматикова: Има четири вида уринарна инконтиненция - стрес инконтиненция, нестабилност на пикочния мехур, преливна инконтиненция и смесена инконтиненция. При стрес инконтиненцията урината изтича при повишено налягане върху пикочния мехур. За съжаление,
често това са ежедневни дейности като кихане, кашляне, скачане, дори смях
При нестабилността на пикочния мехур пациентите изпитват неудържими позиви за уриниране и често не могат да стигнат навреме до тоалетната. Преливната инконтиненция е, когато пикочният мехур не може да се изпразни напълно и се получава преливане на урина. При смесената инконтиненция се наблюдава комбинация от стрес и нестабилност на пикочния мехур.
- Какви са причините за появата на това състояние?
- Д-р Ивалина Граматикова: Стрес инконтиненцията се дължи на увреда или отслабване на мускулите на тазовото дъно, които осигуряват задръжка на уринирането. Предразполагащите фактори са:
повишено тегло, бременности, удължено вагинално раждане, намаляване здравината на тъканта през менопаузата
Поради тези причини при жените по-често се наблюдава това състояние. При свръхактивността на пикочния мехур често причините могат да бъдат уринарна инфекция или влошен неврологичен контрол. Преливната инконтиненция се дължи на блокаж, който възпрепятства пълното изпразване на мехура. Типичен пример е простатната хиперплазия при мъжете и големи миомни възли, които притискат пикочния мехур. 
- Как се диагностицира заболяването?
Д-р Ивалина Граматикова: Ако се усети някое от гореописаните състояния, трябва да се консултирате с уролог или гинеколог. След консултацията лекарят може да насочи пациента към допълнителни методи за изясняване на вида инконтиненция. Един от тези методи е воденето на дневник, който включва колко често се пият течности, на колко време се уринира, броя епизоди на инконтиненция.
Задължително трябва да се извърши гинекологичен преглед, за да може да се направи оценка на тазовото дъно
Прави се и изследване на урината на пациента, за да се изключат уринарни инфекции и да се оцени функцията на бъбреците. Това са основните стъпки, които се предприемат като първоначална диагностика.
- Как се лекува заболяването и какви са видовете лечение? 
Доц. д-р Пенчо Генов: Много сериозен пропуск на нашата здравна система е липсата на такъв тип организирани групи на пациенти за стрес уринараната инконтиненция. Защото това е нещо, което се прави стандартно в Европа и в САЩ, като успехите са отлични. Нашите ръководства го препоръчват да се прави като стандартна практика и първа линия на лечение. Проблемът при тези случаи е чиста механика, защото мускулатурата, която поддържа пикочния мехур отслабва. Това нещо може да се коригира или с такъв тип упражнения или оперативно.
За съжаление, засегнати са изключително много млади жени
а операциите включват разрези във влагалището, поставяне на платна и т.н., което за една млада жена в сексуално активна възраст се превръща в проблем. Заради това в Европа и САЩ се възлага много на тези упражнения, защото те дават перфектни резултати и могат да доведат до напълно изчистване на това състояние.
- Освен приема на лекарства, има ли други средства като консервативно лечение? 
Гл.ас.д-р Деница Василева: Едно от основните форми на консервативно лечение са физическите упражнения. Спецификата на тези упражнения е в правилното обучение на изпълнението им. Именно това налага работата с кинезитерапевт. Ключов момент в успеха на лечението с физически упражнения е постоянството на изпълнение. Заниманията в групи са мотивиращи за пациентите и споделянето на такъв деликатен проблем, който трудно се споделя дори с близки и приятели, оказва изключително благоприятен психологичен ефект. За да се наблюдава положителен ефект от кинезитерапевтичното лечение, е необходимо ежедневно, двукратно упражняване за минимален срок от три месеца.
Кинезитепаревтичният комплекс включва упражнения на постелка и гимнастическа топка, комбинирани с дихателни упражнения
- Има ли значение вида на уринарната инконтиненция за проекта?
Доц. д-р Пенчо Генов: В този проект ние търсим жени с чиста стрес инконтиненция. Заедно с д-р Граматикова ще осъществим прегледи, с цел да се установи, че те страдат точно от този вид уринарна инконтиненция.
Гл.ас.д-р Деница Василева: По отношение на подбора на пациентите. Ще има срок за записване който ще бъде до 10 юни. Желаещите да бъдат включени в този проект, трябва да отговарят на определени изисквания:
Възраст от 30 до 60 години
Раждане не по-рано от 6 месеца
Има и критерии, на базата на които ще трябва се изключат някои от тези, които желаят да участват, за да сме сигурни, че упражненията, които ще се прилагат ще бъдат безопасни за тях. Това са случаи при пациенти с:
Коремна операция, претърпяна в последната 1 година
Злокачествени заболявания
Доброкачествени тумори на пикочно-половата система
Остър инфекциозен процес
Сърдечно-съдови заболявания
Свличане на влагалището
Хемороиди
Затлъстяване
Желаещите могат да се записват на имейл: [email protected]
В него трябва да има имената на кандидата, възраст, съпътстващи заболявания, телефон за обратна вързка.
Продължителността на практическата работа с пациентите ще бъде до средата на месец септември
тъй като според световната и европейска научна литература за минималното отчитане и подобряване на резултатите минималната работа е 3 месеца. Заниманията ще се провеждат 2 пъти в седмицата с кинезитерапевт и студенти по кинезитерапия. Идеята е проектът да завърши освен с реални резултати, но и с издаването на една книжка, която впоследствие да бъде разпространявана чрез отделенията по акушерство и гинекология и урология на Университетска болница „Канев“. Тя ще бъде давана на пациенти с такъв проблем. В нея ще бъдат включени освен упражнения, които могат да бъдат изпълнявани в домашни условия, също така и акушерски препоръки и грижи, каквито биха могли да помогнат за справянето с това състояние.

Силвия ДИМИТРОВА