28 проекта на обща стойност 110 000 лева ще привлекат хиляди участници и потребители на културни продукти в Русе до края на годината с финансиране от общинската Програма „Култура“, стана ясно вчера от обявените резултати.
Четири международни фестивала ще обогатят културния пейзаж на Русе. Първият от тях започва още този уикенд - Movmnt Intl Dance Competition (виж карето). 15-ят литературен фестивал „Дъхът на Европа“ на МД „Елиас Канети“ ще доведе през лятото участници от десетки държави. Пъстроцветните „Живи статуи“ отново ще населят градските площади, благодарение на усилията на драматичния театър. „Реките на града“ на фондация „Колективът“ ще продължи да живее и в следващите месеци, привличайки креативни хора на брега на Дунав. Общата стойност на фестивалната подкрепа е 40 485 лв.
24 от така начеречените „малки“ проекти получават финансиране до 4000 лв. Реализацията им обаче привлича и поне 30% собствен принос, което носи допълнителен ресурс в сектора на културата.
С визуална история или изкуство се занимават няколко проекта. Компанията „Персей“ на лейбъла Арена Медиа ще разказва историите на украински жени, намерили подслон в Русе - те ще се появят и на страниците на вестник „Утро“. Историческият музей ще издава каталог към изложбата „Намерено от Шкорпил“ - експозицията отбелязва 120-годишнината на проучванията в Русенско. Библиотеката ще проведе поредния екс либрис конкурс, операта ще снима филм за пианото на Шостакович, галерията ще визуализира музика.
В сегмента на съвременното визуално изкуство изпъква „Каданс“ на „Мултимедия фреймс“ - с аудиовизуална инсталация и пърформанс.
Театралните проекти са три: студентски театър „Пирон“ импровизира за жени и за мъже. Група „Камила“ събира на 12-ата театрална вакация повече от 60 деца в творчески ателиета, завършващи със спектакъл. „Блок 14“ вади на бойното поле Шекспир.
Общинският детски център за култура и изкуство ще отбележи 35-годишнината на ансамбъл „Русчуклийче“. В литературния сегмент подкрепа получава единственият алманах на региона: „Брод“ на едноименното сдружение. „Културни пространства“ ще прави национален младежки форум „Арнаудови срещи“. „Смело сърце“ ще организира поредния фестивал „Светът е за всички“ за хора със специални потребности и техните приятели.
Сдружение „СтендАрт“ ще проучва развитието и управлението на културния сектор в Русе. Още едно проучване - на Хачик Лебикян, с проект на читалище „Анжела Чакърян“ ще сложи фокус върху арменската общност.
Проектите за зелено образование и култура са няколко. „Приятели на музея“ ще занимават деца с прилепите и птиците, „Европейски инициативи без граница“ залагат на Праисторията, в ОУ „Олимпи Панов“ ще изследват града и реката, „Дунавско сияние“ ще прави творчески екоактивности сред природата.
Подкрепа за проектите си получават и читалищата в Бъзън, Семерджиево и Ново село - за фестивали на етноритмите, хоротеки и модерни танци. В Николово ще има отново „Сцена под липите“, а в Тетово - пети фестивал на тиквата.

1000 танцьори излизат през
уикенда на русенска сцена

Близо хиляда танцьори от България, Румъния и Италия пристигат този уикенд в Русе, за да се включат в шестия Международен танцов конкурс Movmnt Intrnational Dance Competition. Доходното здание ще стане грациозна състезателна арена за представителите на 60 школи, клубове и балетни училища. Те ще се състезават в пет възрастови групи - от бейби през деца до сеньори, за оценката на 12-членно международно жури. Наградният фонд предвижда парични награди за най-добрите, както и стипендии от световноизвестни танцови сцени. Русенското студио „Фрийдъм“ на Анита и Александър Асенови стои в основата на цялостната организация на форума.