Ще бъдем достойни за подвига на личностите, пред чиито паметници стоим, когато осъзнаем, че в нас все още пулсират техните ценности. Заветът им е да бъдем сплотени - въпреки трудностите. Да обичаме и градим България - не да я рушим. Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков пред гражданското множество и официалните лица, събрали се вчера пред мемориала на загиналите във войните за национално обединение пред бившия Пети полк в чест на 2 юни - Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
Церемонията започна с приемане на почетния караул, всички сведоха глави при зазвучаването на сирените, а свещеници от митрополията отслужиха заупокойна молитва за загиналия преди 146 години Христо Ботев и далите живота си за родината.
От делата ни зависи какво бъдеще ще съградим, но със сигурност не трябва да допускаме то да е на измамните мечти. Дошло е време политиката да заработи за хората и тя да прави живота ни по-добър и по-стойностен, за какъвто Ботев се е борил. Нека дадем шанс на морала и честността да станат част от нашето ежедневие, каза в речта си областният управител Анатоли Станев.
Десетки граждани и организации поднесоха цветя пред мемориала под съпровода на военни маршове, изпълнени от общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и отдадоха почит с минута мълчание на всички знайни и незнайни български патриоти, които са живели и умрели с една мечта - свободна, независима и просперираща България.