Представителите на Община Русе да гласуват против прехвърлянето на държавния дял във „ВиК-Русе“ на създадения от третото правителство на Бойко Борисов мастодонт „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Това предлага председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Решението ще се разгледа на предстоящата сесия, тъй като общото събрание на „ВиК-Русе“ е насрочено за 24 юни и промяната на основния акционер е главната точка в дневния му ред. 
„Български ВиК Холдинг“ беше създаден в началото на 2020 г. с капитал от 1 милиард лева. Идеята беше да подпомага водните оператори в изпълнението на проектите с европейско финансиране, както и да реализира големи водни проекти, които са на територията на няколко области с цел да се намалят загубите на вода и да се реши проблемът с безводието, от което страдат редица населени места. На практика обаче холдингът се превърна основно в кредитор на 22-те водни дружества под неговата шапка. 
„Единствената форма на подпомагане, която ВиК дружествата са получили, е под формата на парични заеми с изключително неизгоден лихвен процент. Установи се и че подпомагането на ВиК дружествата от държавата е прекратено от 1 април тази година. До настоящия момент дружеството не е доказало необходимото ниво на експертиза, необходимо за защита интересите на държавата“, посочва в мотивите си Иво Пазарджиев.
„ВиК-Русе“ ООД е с капитал 402 023 лева, разпределен в 402 023 дяла по 1 лев всеки. Община Русе притежава 128 648 дяла, по-малки количества държат останалите седем общини от областта. Държавата има 205 031 дяла или 51% от дружеството, така че ще има решаващия глас на предстоящото общо събрание.