Електронните направления за лекари специалисти и за лабраториите са в сила от вчера. Те се издават на пациентите от общопрактикуващите им лекари, които ги регистрират в Националната здравна информационна система /НЗИС/ и щом ползвателите им си изберат съответния специалист за преглед или лаборатория за изследвате, там пристигналите преди пациентите  направления се откриват чрез ЕГН, отварят си и се извършват здравните услуги. 
„Съвсем отговорно мога да заявя, че от вчера, 1 юни, дигитализацията, като част от реформата в здравеопазването, започна и няма връщане назад“, посочи директорът на Регионалната здравна каза Мариела Личева.
По думите й, като всяко ново начинание вчера е имало леки проблеми при някои изпълнители на медицински услуги, но прогнозата й е, че до ден-два всичко ще тръгне гладко. За пример Личева посочи, че вчера до обяд направления можели са да се издават и на хартия, но от следобед това вече било забранено за всички джипита.
„Дигитализацията се прави за доброто на пациентите, за да не разкарват до специалисти или до лаборатории с листи хартия в ръце, както беше до 31 май“, каза още Личева. И обясни още, че за болниците електронните направления ще влязат в сила от 1 август, а за стоматолозите - от 1 октомври.
„Утро“ потърси за коментар трима общопрактикуващи лекари да обяснят дали са имали проблеми с електронните документи.
„При мен новата програма беше готова за работа около 5.30 часа сутринта и засега нямам никакви проблеми с издаването на електронните направления. Двама-трима пациенти поискаха да им издам направления на хартия, за да са сигурни, че избраните от тях специалисти или лаборатории няма да ги върнат. На останалите съм издал електронни направления, които съм пуснала в НЗИС и никой не се е върнал при мен заради проблем“, обясни д-р Айдън Джиниев, който има близо 5000 пациенти в листата си.
„Като цяло вчерашният ден мина успешно с издадените електронни направления, но все пак се появиха един-два проблема. Първо обновеният софтуер при мен се включи по-късно сутринта и се наложи пациентите да почакат малко. После пък двама пациенти се върнаха от специалистите и поискаха да им напиша номерата на направленията на листчета, защото колегите не успели да ги намерят в НЗИС чрез ЕГН-тата им“, посочи д-р Виделина Даскалова.
„В града нещата са уредени, но по селата често се случва да спре токът, а без интернет лекарите не могат да издават електронни направления. Това се случва често през зимата, което ще рече, че докато токът не дойде и интернетът не тръгне, на пациентите не могат да се издават електронни документи“, обърна внимание на един потенциален проблем общопрактикуващият лекар в Русе и Бъзовец д-р Виделина Моллова. Вчера и тя не е имала проблеми с новите направления.
Без проблеми са работили и лекарите от различни специалности с изпратените при тях пациенти с електронни направления, стана ясно от допитване на „Утро“ до тях.