Жителите на Николово излязоха във вторник вечерта на протест заради вървящия през селото тежък трафик от тирове. Главният път, който е и своеобразна главна улица на селото, бе блокиран от 18.30 до 21 часа. По време на протеста са спирани единствено тировете, а автобусите, леките и лекотоварните автомобили са  пропускани.
Къщите ни вече са нацепени от вибрациите заради тежките камиони, има и опасност от пътни инциденти и жертви, оплакват се жителите на Николово.
Въпросът е поставян нееднократно и на вниманието на кмета на общината. На проведената преди няколко дни приемна в селото Пенчо Милков обеща случаят да се разгледа от комисия по безопасност за движението и евентуално да се сложат забранителни знаци за преминаване на камиони над 10 тона. Необходимо е обаче това да се съгласува с МВР и други институции.
Другият проблем, срещу който жителите на Николово негодуват, е свързан с румънските шофьори. Те са въвели практиката при струпване на големи опашки за Дунав мост да използват този път като алтернативен маршрут. За да не бъдат засечени от тол системата и да получат санкции на границата за неспазване на маршрута, са измислили хитрост, която успешно работи. По време на обхода свалят регистрационните номера на камионите, слагат ги едва когато стигнат до Мартен, използват да минат през обръщалото на зона „Тегра“, където няма чакащи камиони, и се пререждат на опашката.
„Ако стане инцидент на пътя, а камионът е без номер, от кого ще се търси отговорност“, казват хората и кметът Златан Ванев, който напълно ги подкрепя.
Предварителните намерения бяха снощи протестът да се повтори, ако отново има големи струпвания на камиони и трафикът се пренасочи през Николово.