През далечната вече 1998 година дейци на читалището бяхме поканени да участваме в откриването на паметната плоча, посветена на Христо Ботев, и да посетим местата, свързани с живота на нашите възрожденци в Букурещ. Силно впечатлени от разказите на председателя на Българското братство в Румъния, българинът Лука Велчов, останахме завинаги пленени от потребността да се срещаме по-често с него, за да научаваме още и още за нашата история, за патриотизма и саможертвата на тези велики българи, организирали и ръководили национално-освободителните борби отвъд границите на България. През следващите няколко години група съмишленици посещавахме вече познатите места и добавяхме нови знания за живота на българската възрожденска емиграция.
През 2001 година по инициатива на Общобългарския комитет „Васил Левски“, чиито основател съм и съм председател на русенския комитет, в парк „Херастръу“ в румънската столица, в непосредствена близост до паметника на Христо Ботев, открихме и бюст-паметник на Васил Левски. Организацията на българското присъствие беше възложена на мен, както и поканването на митрополита на Доростоло-Червенската епархия Н.В.Пр. Неофит, днес Патриарх български. Паметникът беше открит от тогавашния министър на транспорта и съобщенията Антони Славински и осветен от митрополит Неофит. 
Още тогава обобщихме като пътуващ семинар нашите ежегодни пътувания, които осъществявахме винаги на 2 юни - патронният празник на читалище „Христо Ботев“, защото нашата цел беше не просто екскурзия, а целенасочено поклонение във всенародния ден, посветен на загиналите за българската свобода. Още в началото утвърдихме и маршрута, включващ посещение на гробището „Беллу“, където са гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви, гроба на Раковски, на други видни българи;  местата със сгради, кантори и къщи, където са живели възрожденските ни дейци и накрая - паметниците на Христо Ботев и Васил Левски в парка „Херастръу“ винаги се включвахме в държавния ритуал в чест на втори юни. От 2017 г. към маршрута включихме и градовете Браила и Тулча, също свързани с живота и делото на Ботев. Незабравими за нас ще останат срещите ни с г-жа Мария Ганчева, дъщеря на последния директор на Българското училище в Браила. Освен наш домакин, тя е и наш гид по паметните места в града. И до днес винаги на 2 юни, когато в Русе вият сирените за почит към падналите за свободата герои, ние сме там, където именно са живели, творили, организирали и оставили костите си за вечни времена нашите именити възрожденци. Така е вече 25 години. Неотменно с нас винаги участват наши читалищни дейци, партньори, представители на много неправителствени организации, но най-яркото присъствие е на дружество „Традиция“, а през последните години и на клуб „Традиционеръ“, които с много патос и завладяващ патриотизъм, облечени във възрожденските си  униформи, допълват картината на нашето участие  във  всенародното поклонение. Историческата беседа, съпровождаща пътуването, допълва знанията на участниците и оставя ярка следа в спомените на всеки, който е присъствал на това събитие. Незабравими ще останат и срещите ни с българската общност в Букурещ, с представители на посолството на България в Букурещ, с ученици от Българския лицей „Христо Ботев“. Най-ярко обаче е сътрудничество ни с Демократичния съюз на българите в Румъния, чиито членове винаги са преки участници в Пътуващия семинар и основни информатори за историята на възрожденските ни дейци в Румъния. През последните години участваме и в редица симпозиуми и събития, организирани от тях в румънската столица. Те пък присъстваха в тържествата, посветени на 110-ата годишнина на нашето читалище. Дължим огромно уважение и благодарност на Демократичния съюз на българите в Румъния, в лицето на председателя Лука Велчов и на секретаря Любомир Николов, за дългогодишното сътрудничество и партньорство. 
И ето така, тази година се навършват 25 години на Пътуващия семинар „По Ботевите и Възрожденски места в Румъния“. 
Предстоят ни вълнуващи срещи с банатските българи в Западна Румъния, кръгла маса „Христо Ботев, Букурещ и Национално-освободителното движение“ в офиса на Демократичния съюз на българите в Букурещ, представяне на книги и вестници, както и още много инициативи в чест на юбилейната годишнина.

Вяра КОСЕВА