„Стъклото - истории и колекции“ е новата изложба в Къщата на Калиопа (Музея на градското всекидневие), която беше открита снощи в Русе.
Любопитни експонати разказват истории: Пъпчивата кана от село Семерджиево е присъствала на всички сватби в селото; ваза от многослойно стъкло e създадена от Емил Гале през 19 век; в началото на 20 век шишенце за суха лимонада е купено от Айфеловата кула, оттогава е и джобна бутилка с отрова.
„Показваме изследователския поглед върху стъклото като културна ценност, като присъстващо във всекидневието“, каза при откриването етнографката Искра Тодорова.
Изложбата на Русенския музей попада в контекста на обявената от ООН 2022-а като Международна година на стъклото, за да отбележи значението му за напредъка на човешката цивилизация, за устойчивостта на човешките общности и потенциала му за решаване на актуални глобални проблеми.
Експозицията дава поглед върху приложенията на стъклото в различни сфери на човешкия живот през Модерността. Представени са темите за стъклените изделия като символ на лукс и престиж след Освобождението, използването на стъклото в науката, в индустрията, както и за домашна употреба във всекидневието.
Изложбата разказва за усвояването на европейските културни модели, свързани с храна и хранене, които налагат специфични правила при употребата на стъклените съдове, за използването на стъклото в декорацията на облеклата и аксесоарите към тях, за модните тенденции през 20 век при производството и приложенията му.