Борис Пенчев, Славея Гьокова, Тодор Дуковски, Никола Великов, Борис Йорданов, Максим Стойчев и Кристина Петкова са учениците от Русе, които ще представляват града на Международния космически лагер в Измир това лято. Те са възпитаници на пет училища - Математическата гимназия, Английската гимназия, Дойче шуле, частното средно училище „Леонардо да Винчи“ и основното „Отец Паисий“. Всеки от пратениците спечели участието си с висока оценка на тематично есе, оценявано от национално жури. Двама от тях - Борис и Максим, получиха пълна стипендии от Община Русе и Центъра за творческо обучение, покриващи всички разходи. 
Русенските деца ще заминат за Турция на 2 групи и ще прекарат 1 седмица в учебно-тренировъчния център, създанен по модел на американската космическа агенция НАСА, за да мотивира млади хора от цял свят да се посветят на науката и технологиите.
„С гордост разказвайте за България и създавайте нови приятелства“, пожела им кметът Пенчо Милков по време на официалното изпращане и им връчи знаме с герба на Русе, с което да представят родния си град.
Младите „астронавти“ на свой ред разказаха, че за много от тях астрономията е любима наука и искрено вярват, че бъдещето на човечеството е именно Космосът.