„Нека не се всява излишна паника у абонатите на българските топлофикации. Увеличението на цената на топлинната енергия, за което се говори в публичното пространство, не е реалистично към днешна дата“, каза изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев.
Заявленията, които топлофикациите са подали в КЕВР към 31 март, вече не са актуални, защото са изготвяни без необходимата информация, която в момента е достъпна, обясни Желев.
„По време на изготвянето на заявленията не беше ясно дали ще има компенсации, не бяха ясни и актуалните цени на много от компонентите, които формират цената на енергията. След няколко месеца ще започнем да използваме и природен газ като гориво, за това в разчетите ни е включен. Цената му непрекъснато расте. Разликата в цената между март и май е е почти 50 лева. Нормално е да не може да се направи реална калкулация предвид огромната динамика на пазарите“, каза инж. Севдалин Желев.
    В момента КЕВР работи по моделите на топлофикациите, но включва актуалните цени на природния газ и други компоненти.
„Сигурен съм, че при вземането на решение за цените през следващия регулаторен период КЕВР ще вземе под внимание интереса на абонатите и няма да разреши твърде голямо нарастване. Нито топлофикациите, нито КЕВР искаме българите да плащат непосилни сметки за парно. В момента всички цени вървят нагоре, само цената на парното и топлата вода не е променяна от година. Нормално е да има поскъпване“, посочи изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“.
    Според него най-добрият вариант е цените да останат социално поносими за потребителите, а държавата да изготви механизъм, чрез който да подпомогне финансово българските топлофикации, за да им остават средства за инвестиции, ремонти и рехабилитация на топлопренонсната мрежа.