Върховният административен съд /ВАС/ отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, което оспори класирането на Общината за избор на надзорна фирма за канализацията на Средна кула и Долапите. Магистратите постановиха още, че отхвърлят жалбата на обединение „Бомбов консулт“ срещу класирането и го осъдиха да заплати 2450 лева разноски по делото на обединение „Ен Ар - Русе“. В „Бомбов консулт“ участват две фирми: „Бомбов консулт“ и Русенска строителна борса.
Решението на КЗК е обжалвано от кмета Пламен Стоилов и от „Ен Ар - Русе“, където участници са „Ен Ар консулт“ и „Про консулт СК“.
С произнасянето на ВАС се дава зелена улица на проекта за канализацията на двата квартала. Проблемът обаче остава, защото макар всички процедури вече да са приключени, договори за изпълнението не могат да бъдат сключени, защото няма осигурено финансиране.
Както „Утро“ писа, проектът формално е одобрен, но тъй като парите по програмата не стигали, няма как да му се даде ход. Инициативен комитет от Средна кула и Долапите преди време се срещна с областния управител Венцислав Калчев. Той се ангажира да лобира пред министерството проектът да не бъде отлаган за следващия програмен период. Имам уверението, че нещата ще се развият благоприятно, но не мога да бъда категоричен, преди да получа официално писмо от МОСВ, каза пред „Утро“ вчера Калчев.