Върховният административен съд /ВАС/ потвърди решението на Антимонополната комисия от миналата година за обществената поръчка за поддържане на зелените площи в Русе, Средна кула, Долапите, Образцов чифлик и ДЗС.
Това означава, че класирането на играчите в тази  процедура остава в сила и в следващите 5 години зелените площи на Русе и кварталите ще се поддържат от консорциум „Паркстрой“. Той, въпреки че носи същото име като общинската фирма, няма нищо общо с нея. В  обединението влизат две фирми - „Вектор“ и „Инфрабулпак“, нов играч на този пазар, специално регистриран за участие в обществената поръчка и индиректно свързан със собственика на хотел „Космополитън“. Общата сума на поръчката е над 10 млн. лева без ДДС. 
Върховният административен съд така и не уважи претенциите на общинската фирма „Паркстрой“ и другите два консорциума „Русчукцвет“ и „Агроспектър“. Неговото заключение, че жалбите по същество са неоснователни, не подлежи на друго оспорване. Това слага точка на скандала със зелената поръчка, който вече две години се вихри в публичното пространство и в Общинския съвет.
Решението на върховните магистрати обаче отново възражда дискусията за съдбата на общинската фирма „Паркстрой“. Както „Утро“ писа, в края на миналата година работна група умува какво да се прави с дружеството, а опозицията поиска кметът да отмени поръчката и да преобразува „Паркстрой“ в общинско предприятие, като му възложи изцяло грижата за градинките, парковете, дърветата и другите тревни площи. Администрацията и мнозинството в местния парламент категорично отхвърлиха тази възможност и настояха да се изчака решението на ВАС.
Сега, когато то е факт, вече е ясно, че общинската фирма няма да може да съществува в сегашния си вид, тъй като основните й функции ще бъдат поети от победилия консорциум.
Ще предложим преобразуване на „Паркстрой“ в общинско предприятие, но ще трябва да преценим с какви дейности ще се занимава то, така че да няма дублиране със задачите на изпълнителя на поръчката, коментира пред „Утро“ кметът Пламен Стоилов. За целта ще бъде сформирана работна група с участие на съветници.