Смяната на борда на „Свободна зона-Русе“ ЕАД забуксува, поне временно. С разпореждане на Софийски градски съд вписването на новия борд на компанията в Търговския регистър е спряна заради нередности документи, които трябва да бъдат отстранени.
Това е първият съдебен рунд, но ще има и втори. Действащият изпълнителен директор на Свободна зона Магдалена Иванова заяви, че ще внесе иск за спиране на вписването. Мотивите й са, че новият борд е назначен без конкурс за срок от 5 години, което е в нарушение на Закона за публичните предприятия. В същото време оглавяваното от нея ръководство влезе във фирмата след спечелен на 19 ноември миналата година конкурс и резултатите от работата му са видими. За първите три месеца на годината фирмата има 166 000 лева счетоводна печалба, освен това е в контакт с потенциален нов инвеститор след 4 години затишие на интереса към Свободна зона.
В новия борд, посочен от Министерството на икономиката, влизат бившия русенски депутат Георги Стоилов, който е готвен за изпълнителен директор. Ще му помагат дългогодишния депутат от БСП Таско Ерменков и председателят на организацията на БСП в столичния район Връбница Станислав Младенов. Стоилов е работил в Държавен фонд „Земеделие“, Ерменков е известен като енергиен експерт, в каква сфера е специалист Младенов не е известно, но вероятно и той като бъдещите си колеги и съпартийци има икономическо образование. Другата обща черта помежду им е, че и тримата минават за близки до вицепремиера и икономическия министър Корнелия Нинова, но в качеството й на лидер на БСП.
В края на миналата седмица в интервю за вестник „Бряг“ Георги Стоилов заяви, че е поканен да оглави Свободна зона лично от Корнелия Нинова и се чувства напълно подготвен и компетентен за новия пост, на който да продължи кариерата си след излизането от парламента.