Германският филм „Гонка с наденици“ на Томас Щелнах е големият победител в 13-ото издание на международния фестивал за анимационно кино „Златен кукер“. Церемонията по връчването на отличията ще се състои тази вечер от 20:00 ч. в аулата на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), съобщават организаторите.
„Гонка с наденици“ представя историята на малко агънце с помощта на зоетропи. Тя е частично вдъхновена от приказката на братя Грим „Червената шапчица“.
Сред останалите лауреати на фестивала тази година са филмите „Гризи и световното турне на лемингите“ (в категория телевизионен сериал), „Любовни черупки“ (за български филм), „Седем смъртни гряха“ (за късометражен филм от 10 до 45 минути), „О, не!“ (за късометражен филм до 10 минути), RIM (за студентски филм), „Цветни пера“ (за детски филм), „Без песничка за лека нощ“ (за музикален видеоклип), „Дунавски есетри“ (за еко филм) и „Дузина севери“ (за пълнометражен филм). Специална награда е отредена за „Маймунско домино“.
В церемонията за отличаването на призьорите тази вечер с музикално изпълнение ще се включат  Васко Кръпката и Подуене блус бенд, съобщиха организаторите.