Авторът на книгата „Бобо Блажения и Другия американец“ Емил Андреев ще бъде сред гостите на специалната премиера на заснетия по нея филм „Блаженият“ в петък, 27 май. Прожекцията ще започне в 19 часа в зала „Европа“, но се очаква част от екипа начело с режисьора Станимир Трифонов да бъде на място още в 18.30 часа. Присъствието на Емил Андреев не е случайно - освен автор на литературната основа, той е и съсценарист на филма.
Премиерата в Русе е засвидетелстване на уважение на града, в който премина голяма част от снимките на лентата, но и почит към паметта на изпълнителката на главната роля Лорина Камбурова. Младата актриса, за която това беше първото и последно значимо участие в киното, почина след заразяване с коронавирус точно преди година на 27 май, едва на 30 години. Нейн екранен партньор е друг дебютант - Александър Тонев. В лентата участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други известни артисти.
В основата на книгата „Боби Блажения и Другия американец“ стои малко известен действителен случай - през 1939 година в България, в хотел „Солун“ в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди. И присъствието му оставя следи.
Филмът бе заснет за около два месеца през 2018 година в Русе, има и няколко снимачни дни в София и в психиатрията в Карлуково.
„Русе е моят Холивуд! Русе е най-важният град в скромната ми кариера. Тук беше първата ми премиера на „Ревека“ през далечната 1996 г. В Русе снимах епизоди от филма за Буров, в Русе снимах „Елиас Канети. Отговор на едно писмо“ за нобеловия лауреат, роден в Русчук. Снимах „Изпепеляване“, а сега и „Блаженият“. Русчук е в душата ми! Лорина гледа филма в една болница, успя все пак, преди да отиде на небето. А за мен 27 май завинаги ще бъде дата с посвещение: „Фюр Лори“ - като „Фюр Елизе“ на Бетовен“. Това каза в началото на май пред „Утро“ режисьорът Станимир Трифонов - професор в Нов български университет и Югозападния университет, продуцент и режисьор на тв сериали, игрални и документални филми и носител на международни и национални награди, включително „Златна роза“ /два пъти/, „Златна ракла“ и „Сребърен ритон.
На голям екран в цялата страна „Блаженият“ тръгва на 3 юни.