Възрастен пациент с аневризма /разширение/ на коремната аорта е излекуван успешно в отделение Съдова хирургия в Университетска болница „Канев след близо 4 месечна организация. Съвременното лечение е заплатено изцяло от Здравната каса. В медицинските среди заболяването е познато като ААА. Основните усложнения от него са емболии и запушване на артериите на долните крайници от откъснали се тромби в аневризмалния сак, които причиняват остра исхемия на крайника и могат да доведат до неговата ампутация при забавяне на лечението. А при разкъсване на аортата смъртността достига 95%.
73-годишният мъж се възползвал от обявените от болницата безплатни прегледи във връзка със Световния ден на тромбозата. 
„Той знаеше, че има аневризма на коремната аорта и като сподели това с мен, го приех в отделение Съдова хирургия с началник доц. д-р Георги Георгиев за допълнително диагностично уточняване на заболяването, тъй като съществуваше реален шанс от спукването й“, посочи вчера за „Утро“ д-р Стоян Генадиев.
След задължителните процедури му е направена цветна снимка със скенер, която е изпратена в Германия. На нейна база немски специалисти са дали указания за нужната ендопротеза, която на 17 май е имплантирана от д-р Генадиев в аортата на пациента под ръководството на доц. Наделин Николов от Националната кардиологична болница в София, където е изработена ендопротезата. Три дни по-късно, на 20 май, пациентът е изписан в добро здраве.
Тази процедура се прави за първи път в болница „Канев“ и замества тежка и продължителна оперативна интервенция, която отнема месеци за възстановяване. По новия за „Канев“ метод може да се работи само с местна упойка, но по желание на пациента може да се приложи и обща анестезия. Анестезиолог д-р Даниела Арабаджиева заедно със специализанта по анестезиология и интензивно лечение д-р Петков осигуряват максимален комфорт за работа на екипа на д-р Генадиев. 
„За съжаление към момента липсва скрининг на пациенти с коремна аортна аневризма, а регистърът е в процес на разработка. Заради това инициативи като Световния ден на тромбозата дават възможност такива пациенти да бъдат диагностицирани навреме и съответно лекувани успешно. Безкръвните методи за лечение на това заболяване са рутинна практика в Централна и Западна Европа и съм щастлив, че поставихме началото на тази интервенция и в Университетска болница „Канев“. Надявам се, че достъпът на пациенти до тези скъпо струващи медицински изделия ще се улесни в бъдеще“, подчерта д-р Генадиев и благодари на колегите си от хирургическия екип д-р Петя Кашукеева и д-р Милен Томов.