Художественият проект „Гласове и мандолини“, който вече зарадва русенската публика, продължава да жъне аплаузи. Само преди дни мандолинната формация, създадена по идея на китариста Славчо Николов, и нейните русенски партньори - сопраното Анна Карадимитрова и кларинетистът Преслав Маринов от Русенската опера, станаха част от грандиозен концерт в Държавния музикален театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Заедно с оркестъра и хора на музикалния театър в старата столица и с още четирима солисти - сопраните Миряна Калушкова и Елена Мишинова, тенора Андрея Мирчев и баритона Денис Бояджиев - те изпълниха богата програма с творби на Бах, Моцарт, Шуберт, Къртис. Специален акцент бяха любимите на публиката канцонети, които предизвикаха горещи овации. 
Това е пореден фурор на проекта - малко преди Велико Търново той бе представен с огромен успех и пред почитателите на музиката в унгарската столица Будапеща. Идеята на китариста Славчо Николов да направи мандолинен състав, в която се включват сопраното Анна Карадимитрова и кларинетистът Преслав Маринов от Русенската опера, вече доказано се радва на пълноценен артистичен живот, който отваря нови и нови перспективи. В Будапеща музикантите са били поканени от Българския културен институт. 
Всъщност, „виновници“ за тази рядко срещана творческа колаборация на характерните за южняжките крайбрежия струнни инструменти с класическо сопрано и кларинетът са именно русенецът Преслав Маринов и неговата съпруга, сопраното Анна Карадимитрова. По време на гастрола на Славчо Николов и неговите колеги от квартет „Сезони“ в Кувейт през 2017 година артистичното семейство работи в далечната арабска държава. Нещо повече, Преслав е създател на поредица музикални презентации на българска и европейска класическа музика в малката държава на Арабския полуостров - „Български музикални вечери в Кувейт“. В нея гостуват много български музиканти, като техният талант и програмите им предизвикват огромен интерес у местните ценители. Така срещата на Славчо Николов и мандолинистите с оперната певица и кларинетиста прераства в творческо сътрудничество. 
Мандолините на Славчо Николов, прекрасното сопрано и кларинетът с кадифен романтичен тембър получават покана да участват във вече добилия популярност фестивал „Огненият Дунав“ в Тутракан. А Преслав не спира да мечтае как ще прозвучи един такъв концерт и в неговия роден град Русе. За добро или за зло, пандемията с коронавируса постави на пауза работата на музикалното семейство в Кувейт и от 2020 година те са част от състава на Русенската опера. Към традиционната работа за репертоара на културния институт двамата артисти добавят и свои проекти и програми, като един от тях е именно „Гласове и мандолини“. Междувременно през 2020 година  китаристът и композитор на една от най-обичаните български рок -групи Б.Т.Р. Славчо Николов решава да реформира и доразвие квартета - той става квинтет „София“ и в него се включват солисти от „Софийски мандолинисти“ и от мандолинния оркестър „Пирински звуци“ в Благоевград. В своите изпълнения съставът съчетава българските мандолинни и китарни традиции и най-новите постижения на европейското плектро музициране.  
И ето че в началото на тази година музикантите от квинтет „София“ решават отново заедно с Анна и Преслав да възстановят концертната си дейност. Първият им концерт всъщност сбъдва мечтата на кларинетиста - взискателната публика в родния му град да се докосне до вълшебството на нестандартния артпроект. Много се радваме, че този съвместен концерт се реализира с подкрепата на Русенската опера, благодарни сме за това, казват Анна и Преслав. 
Веднага след русенската изява следват покани в други български градове. А сега, след поредния успех в чужбина - аплаузите в Будапеща и Велико Търново, предстои ново предизвикателство. 
Творческия сезон мандолинистите и русенските им колеги ще завършат в София - там малко преди лятната ваканция те ще станат част от авторитетния международен фестивал „Софийски музикални седмици“. Изявата на квинтет „София“, Анна Карадимитрова и Преслав Маринов е на 7 юни в камерна зала „България“.