Да поддържа улици и тротоари в добро състояние е задължение на Общината и все повече русенци използват този аргумент, за да съдят местната власт за получени на улицата травми. Само за последните две седмици съдийски състави разгледаха четири такива дела. И във всички тези случаи магистратите отсъдиха в полза на гражданите.
Най-сериозно обезщетение в размер на 25 хил. лева следва да получи жена, подхлъзнала се в дъждовно време на пешеходната пътека на кръстовището между ул.“Муткурова“ и „Скобелев“. При падането си тя получила фрактура на бедрената кост, което наложило операция и дълъг процес на възстановяване. Конкретната причина, поради която боядисаната част от пешеходната пътека е била хлъзгава, не е установена, но въз основа на свидетелски показания, че това наистина е било така, съдът прави извода, че Общината не е изпълнила своите задължения по почистване на пътното платно.
Друг русенец осъди местната власт затова, че докато се придвижвал пеша, лявото му ходило хлътнало в дупка, вследствие на което си изкълчил глезена и ударил лявото си коляно. За понесените болки и страдания той ще получи 5000 лева. Магистратите решиха същата сума да получи и живуща в русенско село, спънала се камъни на изкоп, останал след ремонт на пътното платно и паденото счупила кост на рамото. Друга жена пък осъди Общината за спъване в надигнати тротоарни плочки. Тъй като е получила единствено натъртвания, тя ще вземе само 1500 лева. Всички тези решения могат да се обжалват.
Зачестилите такива претенции добавят още едно обяснение за острата реакция на кмета Пенчо Милков по отношение на разкопаваните за ремонти улици, които фирмите често не възстановяват достатъчно бързо и качествено. А общинският бюджет за подобряване на улици и тротоари, макар и увеличен значително, вероятно никога няма да е достатъчен, за да изчезнат дупките и неравностите на пътя.