Четири жалби са подадени в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението от 5 май за избор на изпълнител по обществената поръчка за извозване на боклука от 13 населени места около Русе и кварталите ДЗС, Средна Кула, Долапите и Образцов Чифлик. Както „Утро“ писа, на първо място бе класиран консорциум „Рисайлинг Енд Уейст Калекшън“, в който участват русенската „Декра-Строй“ и „Сорико“ /Нова Загора/. Той предложи най-добрата оферта с цена от 97,88 лева без ДДС за сметосъбиране и транспортиране на тон боклук плюс 0,50 лева за дезинфекция на всеки съд за събиране на битови отпадъци.        

Общата сума бе на стойност до 5 млн. лева, които щяха да се изплащат на фирмата в следващите три години.
На второ място бе класиран консорциум „Сметосъбиране Община Русе“, който сега обжалва подреждането. КЗК е сезирана и от останалите трима участници, които бяха отстранени, тъй като според оценителите офертите им не отговарят на предварително обявените условия. Това са „Нелсен Чистота“, която отговаря за отпадъците на град Русе, „Титан БКС“ ЕООД и „ЗМБГ“ АД.
Така и тази обществена поръчка затъва в обжалвания и изпълнението й се отлага за неопределено време. По същия начин с месеци и дори години бяха забавени други важни за региона проекти като изграждането на инсталацията за анаеробно разграждане на отпадъци и за покупката на тролеи за градския транспорт. Процедурата, описана в Закона за обществените поръчки, е такава, че участниците могат да обжалват на всеки етап, след което следват седмици и месеци чакане на решение от антимонополната комисия. А ако някой от участниците е недоволен от КЗК може да обжалва и решението на комисията в съда, което пак отнема много време без Общината да има възможност да противодейства на бавенето. Това вече се случва няколко пъти със всяка поръчка за повечко пари и някои от тях са в риск да останат нереализирани и парите да се загубят.