Татуистът и художник Искрен Семков ще представи изложбата си „Паралелни реалности“ в София. Откриването ще се състои на 25 май в галерия „Париж“ и ще продължи до 25 юни, съобщават организаторите.
Около 20 творби, създавани от 2013 г. насам, ще бъдат показани в „Паралелни реалности“. Експозицията трябваше да бъде представена пред публика преди две години. Въпреки това тя бе отлагана заради различни обстоятелства, сред които и пандемията.
Искрен Семков живее в Швейцария от десет години. Там той работи като татуист, като паралелно с това не престава и да рисува. „Последната му изложба в България е била преди 12 години, така че сегашното му представяне в галерия „Париж“ е едно своеобразно завръщане към българската публика. Все пак връзката с България не е била изцяло прекъсната, тъй като през цялото време на своето емигрантство, авторът не е спирал да работи с различни български галерии и да участва в общи експозиции“, казват организаторите.
„За мен процесът на рисуване е опит за интегриране на елементи, които се намират в съзнанието ми, в един вид визуална поема. Използвам техниката „trompe l’oeil“, която идва от френски и означава „измамване на окото“. Това е техника в изкуството, която създава оптични илюзии и се получава усещането, че изобразеното е триизмерно, но всъщност е нарисувано на двуизмерна повърхност“, коментира авторът. / ГН