Ученик от Попово спечели национален литературен конкурс за есе с разказ за духовник. Със своята разработка, посветена на будителското дело на отец Серафим Геновски, единайстокласникът Диян Христов от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“, е безспорен победител в Националния литературен конкурс „Спас Зафиров" 2022, организиран от народно читалище „Развитие-1873“ в Пещера, съобщиха от ръководството на училището. 
„И така, имало едно време един свещеник – отец Серафим Геновски. Само дето не било едно време, а си е в нашето, днешното време. Свещеникът не бил кой да е – монах, ректор на Софийската духовна семинария, общественик и книжовник“ – започва разказа си младият човек. 
Благодарение на дейността на отец Серафим, който след 2007 г. идва да служи в Попово, два местни храма и параклисът в Градската градина засияват с имена на светци, изписани от него или под неговата опека. През зимата на 2021 г. се организира неделно училище за поповските деца. По настояването на архимандрит Серафим параклисът в поповското село Ломци е ремонтиран и възстановен; 
Според ученика, свещеникът „не работи, а твори, мисионерства и пробужда, защото шило и огнен дух в торба не стоят!“
„В суровите зимни дни, с премръзнали ръце, той зида и презида зейналите отвори в гробищния храм на село Садина „Възкресение Лазарово“, спасявайки го от саморазрушение.  Сръчните ръце на отеца възвърнаха към нов живот и позабравения стар поповски храм „Св. Архангел Михаил“ и неговия двор, превръщайки ги любимо място за поповчани и техните гости“ – пише ученикът. Диян разказва още, че след повече от 1100 години в скалния манастир при мюсюлманското село Крепча, отец Серафим отслужи света литургия и дава име на храма в скалите „Всички български светии“. 
Уморен и наранен от неспирните борби в защита на будителското си дело, след десетгодишен престой, той напусна по воля своя и завинаги поповския край, сбогувайки се с миряни и следовници. Търси духовно единение в Обрадовския манастир „Св. великомъченик Мина“.
„Будителите и личностите за пример са между нас! Не по думите, а по делата им ще ги познаете!“, завършва есето си Диян Христов и обяснява защо е решил да разкаже за човека, оставил трайна диря в духовния живот на Поповския край. 
Националният конкурс, обявен в Пещера, е част от културния календар на града, а темата за творчество е посветена на будителите, които ни вдъхновяват. 
На Диян Христов е присъдена специалната статуетка на годишната литературна награда „Спас Зафиров - 2022 г.“, както и парична премия за първото място. Негов ментор е Владимир Стойков – учител по история и цивилизации и гражданско образование.