11 души са загинали, а 101 са ранени в 75 тежки пътни произшествия от началото на годината. Това бе съобщено на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.
„Всички институции, особено тези, имащи отношение към пътната безопасност, трябва да подходят ангажирано като граждани. Дори в трудни моменти е необходим интензивен диалог, за да могат проблемите да се решат навреме. Необходимо е да спрем да мислим чиновнически, а да мислим и действаме като отговорни жители на Русе и региона, които разбират трудностите, пред които са изправени техните съграждани“, заяви зам. областният управител Людмил Христов, който председателства заседанието.
Той призова полицията и общините да обърнат специално внимание на идващата лятна ваканция, за да се гарантира сигурността на децата на пътя. Наред с това поиска и оценка на състоянието на велоалеите заради множество сигнали на граждани за конфликтни токи по тях. Две такива се намират на кръстовището да Централния пазар и на това до бившата Симова мелница. Освен че са съвсем близо една до друга, те имат един и същ проблем - светофарите пропускат едновременно и велосипедите, и завиващите наляво автомобили, без колоездачите и шофьорите да подозират това.
Покрай това ще се провери и състоянието на светофарите в Русе.
Областната управа изпраща и писмо до ВиК с настояване за по-стриктен контрол относно временната организация на движението в ремонтираните участъци, съобщи още Христов. Той се спря и на необходимостта от по-адекватна сигнализация на много места, които крият опасности от катастрофи и повреди по автомобилите. Решението по думите му е в навременното и качествено запълване на изкопите.