Телефонни измамници обзавеждат като дворци имотите си във Ветово. Това се вижда на разпространени от МВР снимки след успешна акция срещу престъпници, които с ложи по телефона измъкват парите и бижутата на възрастни хора под предлог или че трябва да платят за операцията на близък, или че полицията иска от тях съдействие за залавяне на измамници.
Седем мъже са задържани за около 50 телефонни измами за половин година в съвместна операция на ГД „Национална полиция“, областните дирекции на МВР в Русе и Благоевград и Окръжна прокуратура-Русе. Трима от тях са арестувани в хостел до Прага, а други трима - в къщите им във Ветово. На влизане в страната е арестуван и куриер на групата от друг град в България.
Разследването започва през ноември, когато групата извършила първата си измама. Тогава в мрежите им попада възрастен русенец, който се прощава с голяма сума пари. Става ясно, че измамниците не са звънили от Румъния, както обикновено и започва издирването им. В разработката на операцията се включват служители от дирекция за международно оперативно сътрудничество към МВР. Преди три месеца те установяват, че трима ветовски измамници се намират в Чехия и те са поставени под наблюдение. Така се стига до задържането им от чешки полицаи и жандармеристи в хостел в село Ровен, на стотина километра от Прага. В стаите и в двата автомобила на мъжете на 31, 32 и 37 години са открити множество СИМ карти, телефони, пари и злато, натрупани от телефонни измами.
Същия ден русенски криминалисти атакуват жилищата на трима мъже на 23, 26 и 61 години във Ветово, като последният е баща на задържания в Чехия 37-годишен ветовчанин. Останалите нямат родствена връзка помежду си, уточни за „Утро“ районният прокурор Яна Илиева. При последвали претърсвания в трите къщи и ползваните от тях пет автомобила също са открити СИМ карти, телефони, пари и златни бижута, придобити чрез извършени, които зачестиха в Русе от Коледа насам.
Според събраните до момента данни шестимата задържани са мамили по телефона основно в Русе и в Гърция. В четвъртък следобед на влизане у нас през Кулата е задържан и 25-годишен мъж, участвал в схемата като куриер. В него са открити златни накити и пари от измами в Гърция.
Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура-Русе.