Малко бяха изказванията от трибуната на Десетия редовен конгрес на БФС днес. След като мина гледането на отчета на Изпълнителния комитет за предишния четиригодишен период, се записаха Дочко Дочев от Левски (град Левски), бившият вратар на Ботев (Пловдив) Лилчо Арсов, Вихър Данчев от Академик 1947 (София) и Деян Йорданов от Дунав от Русе. Последният обаче не стъпи на трибуната, защото му беше прилошало, когато дойде негов ред.
Лилчо Арсов, в момента съсобственик и управител на частната школа Пловдив 2015, поиска да бъде свалена границата за начисляване на компенсациите за малките таланти, които излизат от клубове като неговия.
"Богатите отбори все по-рано започват да обират труда ни. Надявам се, че БФС ще помисли по този въпрос и ще свали още възрастовата граница за начисляване на компенсациите за развитие. Ние реално работим безплатно за тези, които идват и ни взимат подготвени деца, каза Лилчо Арсов. В момента възрастовата граница е свалена на 12 години. Реално преди тази възраст детето и да играе в който и да е клуб, то тези мачове, тренировки и обучение са извън таблицата за финансиране. И това все едно не се е случило. Компенсацията се калкулира за всички отбори, които са работили с детето в периода от 12 до 18-годишна възраст, когато подпише първи професионален договор. Сумата се разпределя по определена формула на всички отбори, които са работили с него в посочения период.
След него пък Вихър Данчев от Академик 1947 (София) се оплака, че базата за развитие на футбол в столицата е недостатъчна и много клубове са принудени да делят едни и същи игрища, което създава неудобства.
БФС не прие за основателни жалбите на 64 клуба за връщане във футболното движение, докато други девет бяха допуснати да се включат отново. В доклада си председателят на Комисията за разглеждане на жалбите Румен Вичков обяви, че основната причина е липсата на каквато и да е активност да коригират пропуските си. Нито в основните жалби, нито в прибавени след това документи са отстранени пропуските или пък са предприети действия за отстраняване на нарушенията, каза още той.
Изключени за момента са следните клубове: Обеля (София), Ботев 57 (София), Олимпиец (София), Победа 2012 (Орландовци), Урвич 1960 (Долни Пасарел), ОФК София, Спартак (София), Средногорец (Златица), Рилски спортист 2011 (Самоков), Буйна Места ММ (Мусомище), ФК Садово, ФК Огняново, Чорни (Брезник), ­Черногорец (Ноевци), Димитровец (Ковачевци), Буря (Кошарево), ФК Девин, ФК Мадан, Златоград, Хасково 1957, Раковски (Ивайловград), Бригада (Димитровград), Тунджа (Срем), Сините камъни (Сливен), ФК Самуил (село Самуилово, Сн), Минерал (Овощник), Чирпан, Миньор (Раднево), Джебел, Родопи 1935 (Момчилград), Черноморски спортист (Обзор), Русокастро, Странджа-Агрокорн (Средец), Атлетик 2018 (Каблешково), Светкавица 1922 (Търговище), Футзалклуб Черно море Мания (Варна), Ракета (Търговище), Сини Вир (Цонево), Камчиец (Дългопол), ОФК Трявна, Ботев (Грамада), Балкан (Белоградчик), Венци Искър, Мизия Кнежа, Комарево, Чавдар (Бръшляница), Ботев 2005 (Вълчитрън), Спартак (Койнаре), ФК Обнова, Шурданица (Георги Дамяново), Златия (Вълчедръм), Кариана (Ерден), Хайдут (Ерден), Ботев 1930 (Кобиляк), Бойчиновци, Корница (област Благоевград), Зенит (Ветрен дол), Марица (Милево), Левски 2000 (Русе), Олимпия (Шумен), ФК Калояново, Локомотив (Русе), Балкан (Варвара), Партизан (Ярджиловци).
В защита на отстранените клубове се изказаха Мартин Желязков от Камено (област Бургас), както и Киро Байчев от Тунджа (село Мечкарево). Но преди тях думата взе Атанас Дафинов, който е управител на ОФК Пирин (Благоевград). Дафинов заяви, че най-много клубове от извадените са от Благоевградска област.
"Не искам аматьорските първенства в Благоевградско да страдат. В нашия регион футболът е на особена почит. Те са малки клубове, но нали така трябва да бъде – големите да помагат на малките, каза Дафинов.
Единствен, който подкрепи изваждането на въпросните 64 клуба от трибуната беше Иляз Карахалил от Тракия (Нови Извор, община Асеновград). Той заяви, че за него спазването на буквата на закона е над всичко и след като има нарушение, трябва да има и наказание.
Представител на един от извадените клубове от Южна България обаче заяви, че реално техните документи са изрядни и изваждането им е неправомерно. И те точно това са посочили в молбата си – че БФС няма правно основание за подобно действие. Молбата е идентична с много други отбори. Τяхното тълкуване е, че не са върнати в редиците на БФС само и единствено заради начина на излагането на доводите.
Реално това беше точката, която отне най-много време в работата на Конгреса, а също така и предизвика най-разнопосочни коментари. И при гласуването имаше най-малко единство – 69 клуба поискаха изключените 64 да бъдат върнати още сега, 26 се въздържаха, а 248 подкрепиха решението на Комисията по разглеждането на жалбите и оставиха въпросните отбори извън редиците на БФС.