Германският автомобилен производител „Мерцедес-Бенц“ обяви, че е продал на търг изключително рядък автомобил от колекцията на компанията си за 135 милиона евро, съобщи Асошиейтед прес.
Компанията заяви, че цената, платена от частен колекционер по-рано този месец, за 300 SLR Uhlenhaut Coupe, определян като един  най-добрите образци на автомобилното инженерство и дизайн, го прави най-скъпия автомобил в света, продаван някога.
От „Мерцедес-Бенц“ казаха, че приходите ще бъдат използвани за създаването на фонд, предоставящ стипендии на млади хора, които да учат и изследват науката за околната среда и декарбонизацията. Въглеродният диоксид, който се освобождава от изгарянето на изкопаеми горива, до голяма степен е отговорен за изменението на климата.
Автомобилът е един от само два прототипа, създадени през 1955 г. и носи името на тогавашния главен инженер на компанията Рудолф Уленхаут.
„Бихме искали да насърчим едно ново поколение да следва иновативните стъпки на Рудолф Уленхаут и да разработва невероятни нови технологии, особено тези, които поддържат целта ни  за декарбонизация и запазване на ресурсите“, каза главният изпълнителен директор на „Мерцедес-Бенц Груп“ Ола Калениус .
 От компанията заявяват още, че колекцията им включва около 1100 автомобила, датиращи от 1886 г.