"Не е като на рекламата" очевидно е достатъчно, за да съдите една от най-големите вериги за бързо хранене в света и то за цели $ 50 млн., по информация на Би Би Си.

Според мъж от Ню Йорк рекламите на "Макдоналдс" и на друга верига, известна в САЩ - "Уендис", са подвеждащи и храната им изглежда значително по-голяма, отколкото е в действителност.

В предложен колективен иск той обвинява гигантите за бързо хранене в нелоялни и измамни търговски практики и им търси $ 50 млн. обезщетение за себе си и за други измамени клиенти.

От веригите не коментираха веднага случая, който събира все повече оплаквания в различните социални мрежи.

Друга конкурентна верига - "Бъргър кинг" беше засегната от подобен иск във Флорида през март от същите адвокатски кантори, представляващи нюйоркчанина Джъстин Чимиенти. Въпреки че компанията все още не е отговорила в съда, изменената жалба показва, че все повече недоволни клиенти се подписват под иска.

Рекламите на компаниите са "несправедливи и финансово вредни за потребителите, тъй като получават храна с много по-ниска стойност от обещаната", се пише в жалбите.

„Действията са особено тревожни сега, когато инфлацията, цените на храните и месото са много високи и много потребители, особено потребителите с по-ниски доходи, изпитват финансови затруднения“, добавят още в тях.

В съдебния иск срещу "Макдоналдс" и "Уендис" пише, че бургерите в рекламата са поне 15% по-големи, отколкото в реалния живот. Той включва някои от реакциите в социалните медии, прорицаващи фирмите за несъответствието.

Подобни искове е малко вероятно да издържат в съда, за да се спечели дело, според Марк Бартоломю, професор по право в Университета на Бъфало в Ню Йорк.

Според него съдът ще търси доказателство, че клиентите всъщност са били заблудени и че рекламите засягат решенията за покупка.