Русе ще се присъедини към София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора и ще стане поредният голям град с мрежа за споделено ползване на електрически скутери /наричани по-масово тротинетки/. Това реши Общинският съвет, приемайки предложението на Пенчо Милков.
Системата ще бъде изградена от столичната „Лайм Технолоджи“, която е запознала с идеята местната власт в началото на годината и е срещнала подкрепа. Фирмата е българският клон на нидерландска компания, основана точно преди 5 години и вече оперираща в над 200 града по света, включително европейски столици.  
„Градът има много добра инфраструктура за такъв тип транспорт. Ще започнем с пилотен проект - на около 20 места в града ще разположим 100-125 скутера, като сме готови да реагираме според интереса“, каза преди две седмици пред „Утро“ ангажираният с проекта мениджър от „Лайм Технолоджи“ Петко Анчев.
Скутерите ще се дават под наем на няколко места в града, а след ползването им ще се събират и зареждат от служители на фирмата. Това означава, че всеки ще може да стигне с някой от тях до входната врата на блока или на къщата си и да го остави там. След това от фирмата ще го открият по вградения GPS. Плащането на тротинетките ще става с мобилно приложение по схемата фиксирана начална сума и такса на минута.
Очаква се това да понижи автомобилния трафик и респективно да повлияе на качеството на въздуха. Освен това бюджетът ще получава наем за отредените за фирмата места. Тя самата ще печели, а и хората, особено по-младите, които традиционно ползват такъв превоз, ще станат по-мобилни. 
„Интересът към скутерите навсякъде е много голям, очаквам и в Русе да е така“, каза Петко Анчев.