35 автобуса за градската мрежа ще купи „Общински транспорт - Русе“ /ОАТР/ с одобреното вчера от Общинския съвет вдигане на капитала с 2.2 милиона лева. Част от парите са предвидени за наемане на шофьори със съответната квалификация, както и за осигуряване на резервни части, плащане на електроенергия, на осигуровки и др.
Автобусите ще бъдат употребявани, с екокатегория Евро 5 и оставащ експлоатационен срок поне 5 години. Без тях няма да е възможно въвеждането на новата транспортна схема, която остава без частни превозвачи. Това е само едно от изпитанията пред ОАТР. Общинската фирма не е сред компенсираните от държавата за намалените приходи в Ковид пандемията, а сега трябва да преодолява растящите цени на горивата и консумативите и да се справя с усложнените маршрути заради ремонтите на ВиК, мотивираха се поддръжниците на предложението.
По-рано от ГЕРБ се обявиха за купуване на по-нови автобуси и темата предизвика много дискусии, но в края на краищата мнозинството прие първоначалния вариант на докладната записка.
„Години наред общинските предприятия не бяха подкрепяни и капитализирани. Добро управленско решение ли е общинското депо да се продаде за 600 хил. лв. и сега дружеството да е принудено да плаща 12 хил. лв. всеки месец за наема му“, заяви кметът Пенчо Милков.