Добавена или увеличена реалност. Виртуална реалност. Не-реалност. Ако тази е добавена или увеличена, то каква е реалността на „Божествена комедия“ на Данте Алигиери? Не минаваме ли всеки ден през своето Чистилище, устремени към Рая на желанията или провалени в Ада на разочарованията? Докъде стига изкуството, когато се намесят високите технологии?

Абсолютно европейско преживяване, световно преживяване предлага изложбата „Русе vs Co-Interaction“ на арт групата Co-Interaction, която може да видите до края на месец май в Художествената галерия на ул. „Борисова“ 39. Отделете си повече време, заредете батерията на телефона си, освободете си място за добавяне на приложения и потегляйте на тази необикновена среща. Не, не са пресилени думите ми. Защото в този град все още твърде рядко се срещат подобни изкушения за съвременния потребител на изкуство. И защото вечерта на откриването - в програмата на Европейската нощ на музеите посетителите прекарваха в пространствата на галерията доста по-дълго време, отколкото на много други изложби.

Арт групата Co-Interaction създава проекти, които включват използването на високотехнологични средства. Светослав Косев е двигател на артистичната, концептуалната и визуална част на проектите, техническата и технологичната част е поета от Атанас Марков, който е автор и на приложенията за добавена реалност, чрез които се визуализират интерактивно проектите. Третият член на групата Симеон Желев разработва калиграфията. В момента на сайта на групата са достъпни две приложения: Dante AR (Dante Augmented Reality) - това ще ви трябва за изложбата в галерията. Co-Interaction AR обединява други различни творби на групата.
И тримата живеят и работят във Велико Търново, преподават в университета и вдъхновяват последователи. Светослав Косев е професор, Атанас Марков и Симеон Желев са доктори. И току-що стана ясно, че
ще бъдат носители на годишната награда „Култура“ на Община Велико Търново за 2022-а година
за ярки постижения в областта на аудиовизуалните изкуства и фотографията.
В основата на гостуващата в Русе експозиция е проектът „Божествена комедия“, създаден през 2021-а. Тогава се навършиха 700 години от смъртта на италианския поет Данте Алегиери - годишнината генерира различни културни събития и в родната му Италия, и в целия свят.
В изложбата на Co-Interaction са включени графики, вдъхновени от безсмъртната поема на Данте „Божествена комедия“. Осем литографии са посветени на песни от „Ад“, пет - на „Чистилище“ и три - на „Рай“.
Особеното в изложбата е, че
зрителите напускат зоната на двуизмерното и преминават в триизмерното пространство.
На практика всяка от творбите има две състояния: реалното е окачено на стените в галерията, а виртуалното се вижда през телефони или таблети чрез приложението Dante AR.
Светослав Косев споделя: „Това са творби с добавена или обогатена реалност (Augmented reality AR). Използвам още един начин да бъде надграден моделът на възприемане на графично изображение, което така или иначе има самостоятелно естетическо присъствие в експозиционната площ, с допълнителни композиционни елементи. Възможностите, които тази технология разкрива пред визуалните изкуства, дават нова насока в тяхното развитие.
Добавената реалност може да промени облика на класическите художествени форми
Реших да доразвия тази идея и да съчетая две напълно противоположни на пръв поглед изразни средства. Едното от тях е базирано на класическата графична техника „литография“, а другото -  на съвременната триизмерна графика. Симпатиите ми към литографията се базират на завършеното ми образование със специалност графика. Триизмерната графика е нещо, с което се занимавам от дипломирането си в университета. Тя представлява интерес за мен още от възникването си. По този начин се зароди идеята за
вплитане на няколко изразни средства в един общ проект, обединен от литературата
За основа на творбите са използвани обекти и персонажи, моделирани в софтуер за триизмерна графика. В графичните отпечатъци са вплетени стихове от литературните произведения, които те илюстрират. Моделите, които са включени в двуизмерните графични отпечатъци, всъщност са триизмерно моделирани обекти.  По този начин едно и също произведение е представено по няколко коренно различни начина. Това позволява на наблюдателя да получи различно впечатление за един и същи обект в различна визуална форма“.
Светослав Косев интерпретира избраните песни от поемата на Данте със средствата на класическата графика. Дяволи и ангели, зловещи създания и неземна красота - графичните образи са наситени с релефни подробности и знакови детайли.
Всеки образ представен и във виртуална сцена на добавената реалност
Сюжетът се развива и дообогатява, а героите се извисяват - надвисват - реят се в личното пространство на зрителя - толкова близо, че могат да бъдат докоснати. Или поне пожелани да бъдат докоснати.
Отделна наслада доставят калиграфските елементи - Симеон Желев е разработил калиграфското изписване. Особено предизвикателство в случая е визуалното звучене на кирилските букви на българската азбука - езикът на изложбата, които все пак изглеждат по-скоро като латинските си събратя от епохата на Данте и Златния италиански Ренесанс от 13-14 век. Може да ги възприемате просто като естетически елемент, а може и да си поставите интелектуално предизвикателство да разчетете текстовете.
Ако вече сте се изкушили да експериментирате в съвременното технологично изкуство, може да продължите на сайта www.co-interaction.com. Проектите им са достъпни за разглеждане и в комбинация между компютър и приложение от телефон.