„Проектът, който се реализира в момента, е изключително значим за града за десетилетия напред, но той трябва да бъде съобразен и с живота на гражданите, тяхното удобство и нормалните възможности за придвижване“. Това заяви кметът Пенчо Милков по повод лавината от сигнали на граждани и фирми за бавни и затрудняващи движението в Русе и кварталите Средна кула и Долапите ремонти на ВиК по т.нар. воден цикъл.
По този повод от Общината съобщиха, че поддържа редовни контакти с фирмата и настоява за осъществяване на по-строг контрол по отношение на строителния надзор.
Въпреки че Община Русе не е възложител на проектите, тя ангажира ВиК инженер, който е в постоянна връзка с дружеството относно качеството и организацията на дейностите по водния цикъл, подчертаха от администрацията.
Основните проблемите при подмяната на водопроводите са неспазването на заявените срокове, неприемливото качество на възстановяването на разкопаните участъци и замърсяването в района на ремонтите, което пряко се отразява на качеството на въздуха в Русе. Това са и акцентите в разговорите на Пенчо Милков и заместниците му Димитър Недев и Магдалина Илиева с представители на ВиК.
Вече са наложени множество санкции за замърсяване на улици и тротоари и унищожаване на тревните площи при разкопаванията, но актове за възстановяване на асфалтовата настилка не могат да се съставят, докато ремонтите не са приключили.
Община Русе обсъжда с регионалното министерство отпускането на целеви средства за цялостното асфалтиране на засегнатите улици, което е единственият начин те да бъдат в добро състояние. По закон ВиК е задължено да възстанови само част от пътните настилки, ако изкопните дейности обхващат под 50% от площта им, а в голямата си част те попадат в тази категория.
От своя страна ВиК също информира за проблеми главно заради забавяния в доставката на строителни материали и неблагоприятни метеорологични условия. Допълнително бреме е и инфлацията, която се ускорява заради войната в Украйна. Това е и причината в общинския отдел „Транспорт“ постоянно да постъпват искания от фирмата за значително удължаване на срока на разрешенията за временната организация на движение, но по нареждане на зам.-кмета по комунални дейности Димитър Недев, фокусирал поради ресора си недоволството по тази тема, разрешенията се издават за максимално кратки периоди.