Нова стъпка за спиране на раздаване на килограм на почетно гражданство и особено на награда „Русе“, където това е много по-отчетливо, ще направи Общинският съвет с промени в Наредба 17 за символиката на Община Русе, внесени от председателя на специалната работна група по темата Орлин Дяков.
За удостояване с почетно гражданство ще се изискват липсващите досега в условията мотивационно писмо, изчерпателна биография на кандидата и мотивите за предлагането му. Освен това званието ще се присъжда с квалифицирано мнозинство, а не както досега с обикновено.
Наградата „Русе“ за култура, образование и наука ще се връчва за „международни, национални награди и номинации или с друг значителен  принос и активна дейност за издигане авторитета на град Русе“. Увеличава се и броят на съветниците в комисиите, които определят носителите на отличията - от двама те стават трима. Новите условия предполагат, че силно се ограничават възможностите наградите да са плод на лични или политически връзки и симпатии и вече няма да бъдат подаръци за юбилеи.  
Според Орлин Дяков, за да се повиши стойността им, броят на раздаваните статуетки трябва да бъде намален три пъти - от 15 на 5. Предложението обаче не е прието.