Невиждан погром извършили четирима абитуриенти преди бала си в къща за гости до Тръстеник. Цялото оборудване на хотелчето е разбито, не са пожалени дори прозорците и вратите. 
Един от главните „герои“ в събота имал рожден ден, който решил да отпразнува в къщата за гости заедно с трима свои съвипускници и осем единайсетокласници в русенска гимназия. Компанията взела ключовете отн собственика, настанила се, а вечерта започнал бурен купон, в който според намерените бутилки решаваща роля е имал алкохолът. А може би и още нещо. След като вдигнали градуса, четирите по-големи момчета решили да вдигнат и адреналина и започнали да къртят и трошат каквото сварят. Първите жертви били пет вътрешни алуминиеви врати в къщата, три комарника от ПВЦ и радиатор в банята. След това дошъл редът на масивна дървена маса в трапезарията, две метални маси с ПДЧ плотове, 19 стола, два пластмасови контейнера за боклук, две кръгли метални маси, градинска люлка, както и част от една от алуминиевите врати, като всичко това терминаторите изхвърлили в празния открит басейн. Освен това изхвърлили покрай къщата множество мебели, калорифер, микровълнова печка, прахосмукачка и други вещи. После всички се качили в трите коли, с които отишли до там, и се прибрали в Русе. 
Сигнал за инцидента е подаден в полицията в Две могили в неделя около 10.30 часа от собственика на къщата, който едва не получил удар при вида имота си. Точната стойност на нанесените щети е в процес на изясняване. 
Момчетата веднага са установени, в момента с тях се провеждат разпити, за да се разберат точните причини и за невижданата вандалщина и ролята на всеки от тях в нея. Засега е установено, че главните действащи лица са били батковците, а с година по-малките от тях приятели  само са наблюдавали зрелището. Разследва се колко алкохол са погълнали „гостите“ в къщата, дали са употребили наркотици и дали тези, които са карали колите на връщане в Русе са били трезви.
Образувано е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура.