Десетки събития, многохилядна публика, живи улици и площади, щастливи хора от всички поколения, които смислено преживяват култура. Това е най-краткото описание на отминалата в събота Европейска нощ на музеите в Русе. Клише? Добре, тогава ето така: Истински неподправен културен фестивал, който разчита на енергията на две шепи хора от културните оператори на града и произвежда ефекти за дълго време.
Деветнайсет поредни години в Русе Европейската нощ на музеите генерира стойностни събития. След ковид сътресенията от последните две години, издание 2022 отново привлече хиляди, истински жадни за съвременни преживявания и забавления с култура.
Инициативата стартира преди години от Франция като жест на демократично отношение към публиките - да имат по-широк достъп до колекциите на музеите, който да е безплатен, поне един път в годината.
Русе е първият български град, който се включва, благодарение на Историческия музей. Да, известно време Пловдив доминира в националното медийно пространство. Но тук, на брега на Дунав, вече второ поколение зрители и участници растат с преживяванията на Европейската нощ, водят децата си, търсят събитията.
По френски демократичен, по български шарен, по дунавски разнообразен става празникът, в който участват всички културни оператори - и галерията, и библиотеката, и частните галерии, доколкото ги има през годините, и различни културни центрове. Нощта тръгва с мотото „Място на свободния дух“ и в годините допринася за това Русе да се асоциира с него.
Европейската нощ в музеите и галериите в Русе много рядко през годините успява да получи някаква финансова подкрепа от страна на местните власти. По различни причини - и само една от тях е винаги закъсняващото отваряне на годишната програма „Култура“ с бетонирания аргумент „след като мине бюджетната сесия на общината“. 
Догодина ще се проведе за 20-ти път. Събитие, което очевидно е изтърпяло достойно проверката на времето: и за устойчивост, и за интерес от страна на публиката. А оттам, очевидно - и за това, че е ценно за местните общности. Остава и властите да го припознаят като такова. И да си го запишат отсега в плановете за подкрепа за догодина - който и да е на власт. А дотогава - да сверят часовниците си с това, което се е случило - и да го споделят с гордост.
За някои от впечатляващите проекти, които остават в музеите и галериите на Русе, за да ги видите и да им се насладите и в следващите дни - очаквайте публикации в следващите броеве на „Утро“.
А защо е този изборът на илюстрацията - вижте пак водещата снимка на първа страница. Защото Явор Мичев с брилянтен перфекционизъм сътвори този кадър - документален и неподправен, в Европейската нощ на музеите 2022.