След три години съдебни дела „Свинекомплекс Николово“ осъди окончателно Областната дирекция по безопасност на храните - Русе по спорния казус относно размера на обезщетението за умъртвените заради африканската чума по свинете животни. Според решението на Върховния административен съд размерът на компенсацията трябва да е 3 478 801,07 лева, дължими за умъртвени 13 057 животни и унищожени 38 100 кг фуражи в периода от 21.07.2019 г. до 30.07.2019 г. поради заболяване на животните в комплекса от смъртоносната и много заразна болест.        

Предложеното от БАБХ-Русе обезщетение беше 1 866 787,48 лева, което сега се завишава почти двойно.
Решението на ВАС потвърждава по-ранното решение на Административния съд в Русе и не подлежи на обжалване. Областната дирекция по безопасност на храните ще трябва да заплати още 18 150 лева за разноски по делото.
Заради епидемията от африканска чума по свинете през лятото на 2019 година бяха умъртвени прасетата в най-големите свинекомплекси - в Голямо Враново, Бръшлен и Николово. Ликвидирани на практика бяха и всички свине, отглеждани в селските дворове. Комплексите в Голямо Враново и Бръшлен възстановиха дейността си, внасяйки свине-майки от чужбина и вече стигнаха оборотите си отпреди епидемията. В този период свинекомплексът в Николово смени собственика си, като мажоритарният пакет акции на дружеството бе закупен от производителя на фуражи „Вианд“. Оттогава всяко тримесечие „Свинекомплекс Николово“ съобщава на акционерите си, че „усилията на ръководството са насочени основно към възстановяване на материалната база за отглеждане на свине и отново населване на комплекса“. Усилията обаче все се оказват безрезултатни. Дано допълнителните 1,7 млн. лева обезщетение се окажат достатъчни свинекомплексът отново да бъде населен.