Сборна колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански диалог” гостува от Република Северна Македония в София по повод отбелязването на 21 май - Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие на ЮНЕСКО. Изложбата ще се открие на 17 май от 18 часа в галерия „Мисията“ в столицата (ул. „Алфред Нобел“ 2).
По инициатива на ООН през 2001 г. на 21 май се приема обща декларация, чиято цел е популяризирането на разнообразието на националните култури в света. Оттогава започва отбелязването на Деня на културното разнообразие и се организират мероприятия, събития, прояви и концерти, с които се засвидетелства съпричастност, разбиране, уважение и приемане на различните национални култури в името на диалога и развитието между всички нас. 
Инициативата е на Държавния културен институт към министъра на външните работи, Културна асоциация „DOBREDOJDE“ (Macedonia Welcome Centre), Културна асоциация IKON, Българския културно-информационен център в Скопие и Македонския културно-информационен център  в София. Медиен партьор е БТА.
Сборната изложба е представена в Националната галерия на РСМ в Скопие през декември 2021 година, където предизвиква истински интерес сред гости и дипломати, ценители на съвременното изкуство. 
Експозицията има идеята да се превърне в пресечена точка в развитието на  живописта между двете съседни страни. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко Божков и Роман Кисьов, и седем македонски художници: Владимир Георгиевски, Павле Кузманоски, Димитър Малиданов, Жанета Гелевска-Веляноска, Петър Попчев, Никола Иванов – Балтън и Решат Амети. Тази „среща“ в живописта на 14-те български и македонски съвременни художници е всъщност импровизирана среща и между хората, чрез която да се изгражда приятелство и диалог. 
Изложбата може да бъде разгледана до 10 юни в галерия „Мисията“.
Събитието е част от годишната програма на Държавния културен институт към министъра на външните работи „Балкански диалози“, чрез която се привличат и популяризират проекти, илюстриращи балканския диалог в действие в областта на изобразителното изкуство, киното, литературата и др.