Курс за откриване на дезинформацията и медийна грамотност ще проведе по повод професионалния празник на библиотечните работници- 11 май, Институтът "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към СУ "Св. Климент Охридски" в Регионалната библиотека "Никола Фурнаджиев" в Пазарджик. Това съобщават от Библиотеката.
На 12-13 май ще бъдат обучени 35 библиотечни специалисти от Пазарджик и региона. 
Събитието се организира непосредствено след професионалния празник на библиотекарите, което подчертава важността на медийната и информационната грамотност в контекста на дейностите на библиотечните и читалищни специалисти, казва директорът на библиотеката Лъчезар Риков.
Професията ни непрекъснато се развива и специалистите ни спомагат за сформирането не само на традиционната грамотност, но и за изграждането на умения и знания, които са нужни на всеки гражданин в цифровото и информационното общество, коментира той.
Институтът GATE е първият център за върхови постижения в България, който работи за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект на регионално и европейско ниво. Създаден е през 2019 г. като структура към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Научните изследвания и иновациите в GATE са организирани в четири стратегически приложни области – Градове на бъдещето, Интелигентно правителство, Умна индустрия и Дигитално здравеопазване.
Проектът GATE e финансиран от Европейската програма за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 и съфинансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и  Европейските структурни и инвестиционни фондове.