Прокуратурата да изплати обезщетение от 10 000 лева на бившия директор на държавната собственост и регионалното развитие в Областна администрация-Русе Димитър Маринов за това, че неправилно го е обвинила за престъпление, по което три години по-късно съдът го е признал за невинен. Това решиха окръжните магистрати, след като Маринов поиска прокуратурата да бъде осъдена на 30 000 лева за причинени вреди на отношенията с бизнес партньорите му и влошено здравословно състояние след несправедливите обвинения в погазване на закона. Решението обаче може да се обжалва.
Всъщност Маринов вече спечели 8000 лева обезщетение за причинени вреди покрай делото за предоставянето на бившата резиденция „Липник“ на Българския олимпийски комитет. Този път той осъди прокуратурата заради обвинението в престъпление в качеството му на ръководител на проекта „Чудният свят на пещерата Орлова чука“, по което бе оправдан през 2010 година.
Съдът сметна, че тригодишният срок, изминал от повдигане на обвинението срещу Маринов, който е и бивш областен управител на Силистра, до влизане в сила на оправдателната присъда надхвърля разумния срок за водене на наказателното производство. А ограничаването на социалните контакти, неудобството, накърнените чест и достойнство и информациите в медиите, че известна личност като него е спрягана за престъпник, трайно са нарушили репутацията му. Затова магистратите сметнаха, че справедливото обезщетение, което Маринов заслужава, е 10 000 лева.