Най-голямото благо, учи Христос, е човек да положи душата си за своите ближни, също като жертвите в Украйна, с доблест, чест и сърце. Това бяха част от думите на отец Георги, който заедно с отец Минко, отслужи панихида в памет на убитите от режима на Виктор Януковски в параклиса на храм „Света Троица“.
Църковният ритуал беше по инициатива на почетния консул на Украйна Пламен Бобоков. Самият бизнесмен не присъства, нямаше и други висшестоящи лица. Бобоков бе представляван от своята асистентка Оксана Кузнецова, а местната власт - от директора Ирена Петрова.
Пред медиите Кузнецова, която е родом от град Николаев, заяви, че панихидата е знак на почит към жертвите, отстояли демократичните ценности, както и израз на съпричастност към борбата на украинския народ за едно по-добро бъдеще, надежда трагичните събития да не се повторят. Според Оксана Кузнецова изходът от кризата сега е ново правителство, което да сложи край на корупцията, да повиши заплатите и да спазва човешките права. Украинката смята, че е важно също диктаторът да бъде открит и да получи заслуженото.
А отец Георги коментира, че от този момент нататък зависи от живите саможертвата на 88-те загинали и стотиците ранени да не бъде напразна и в Украйна да се възцарят мир и любов.