Столичната библиотека отбелязва празника на българските библиотекари - 11 май, с Ден на отворените врати и безплатни карти. Културния институт има 72-хилядна читателска аудитория , от която пет хиляди  нови читатели от началото на тази година, съобщават от библиотеката.
Над 150 хиляди книги са раздадени за 4 месеца, открит е нов пети филиал в район "Овча купел“. 
През целия празничен ден Столичната библиотека ще подарява безплатни едногодишни читателски карти на всички желаещи.
Ще бъдат показани различни експозиции. "Библиотеката на София разказва“ представя част от богатото книжно наследство на София, запазено за бъдещите поколения благодарение на всеотдайността и професионализма на стотици пазители на книжовността, работили в Столична библиотека за популяризирането на словото и знанието.
Към нас в празничния ден ще се присъединят със стихове, послания и музика известни творци - приятели на библиотеката. Сред тях са Владимир Зарев, Георги Господинов, Иван Ланджев, Калин Терзийски, Мирела Иванова, проф. Михаил Неделчев, Силвия Чолева, саксофонистът Иван Бороджиев и други. Авторите ще подаряват на читателите свои нови книги с автографи.
На този ден нашите приятели ще подкрепят справедливите искания на библиотекарите за повече бюджетни средства на библиотеките за книги, дигитализация, съхранение на книжовното наследство, както и достойно заплащане на труда на библиотечните специалисти, допълват от Столичната библиотека.