Как учениците сами да открият пътя към здравето чрез рационално хранене и активна двигателна култура? Как да бъдат активни изследователи, откриватели и застъпници на здравословното хранене? Като са информирани и мотивирани, става ясно от проекта на ПГ по туризъм „Нека храната бъде лекарство, а лекарството - храна“, спечелил второ място в националния конкурс „Посланици на здравето“ в оспорвана конкуренция.
Участниците в проекта провели анкети сред съученици, измервали тегло и телесна маса, направили кампания и презентации. Станало ясно, че повече от 90 на сто от учениците ядат само по веднъж на ден, поглъщат много храна и пият твърде силни енергийни напитки.
Проектът на ПГ по туризъм предложил цялостна кампания с лого, мото и визия на съучениците, за да станат по-отговорни в избора на хранене за здраве.
Наградата увенчала няколкомесечните усилия на учениците и техните преподаватели Радостина Симеонова и Валентина Игнатова.
Националният конкурс се провежда с усилията на шест български министерства, Световната здравна организация и Младежкия Червен кръст.