630 участници от 15 държави, 23 събития в афиша, 6 оркестрови програми, 12 ансамблови проекта, дузина премиерни за България и за Русе премиери - това е накратко и в цифри 54-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който започва след около две седмици. Тази година в програмата има много нови моменти, с които 54-ото издание на този пролетен празник надхвърля рамките на традиционното и се готви за юбилейното през 2015 година, обясни на пресконференция вчера кметът Пламен Стоилов.
Сред звездните имена на оркестри и изпълнители има немалко, които за първи път ще концертират в България и именно в Русе, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова. Това са перкусионният ансамбъл „Кроумата“, Венецианският бароков оркестър, секстетът „Берлин Каунтърпойнт“, симфоничният оркестър на Прага и световно известната кларинетистка Шарон Кам. Едно от имената, които със сигурност ще предизвикат трепетно очакване у меломаните, е това на виртуоза на виолончелото Миша Майски, който ще свири с пражките симфоници. Интерес представляват и проекти като концерта Brein‘s Cafe с басиста Георг Брайншмид, пианиста Антони Дончев и саксофониста Владимир Кърпаров. Цикълът „Рециталите“ ще представлява своеобразна среща на поколенията, обясни Чавдарова, като посочи, че това са концертите на цигуларя Светлин Русев /този път с албанеца Теди Папаврами/, винаги бурно приветстваният вълшебник на цигулката Минчо Минчев и пианиста Евгени Божанов, флейтистът Патрик Галоа и пианистката Мария Принц, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров.
Три годишнини на големи български имена в музиката ще бъдат отбелязани по време на фестивала с концерти-посвещения: 100-летието от рождението на великия бас Борис Христов, 90-годишнината на свързания с Русе Константин Илиев и 80-ия рожден ден на Васил Казанджиев, който е роден в Русе. В Доходното здание ще открие изложба художникът Николай Караджов, а в Художествената галерия - традиционната експозиция на русенските автори, този път по темата „Неизпети арии“. Пак в галерията ще се открие и фотоизложба със сценичните костюми на Борис Христов. А една от изненадите в програмата на ММД‘2014 ще бъде прожекцията на лентата от епохата на нямото кино - френската комедия „Куклата“, като музиката към нея ще изпълни на живо ансамбъл PHACE с диригент Симеон Пиронков.
За почитателите на музиката не остава нищо друго, освен от 4 март да побързат да си купят билети за избраните концерти. Откриването е на 15 март в 19 ч със симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Емил Табаков, а закриването - на 30 март, когато Русенската филхармония и хор „Проф.Васил Арнаудов“ ще изпълнят под палката на Георги Димитров творби на Бах и Стравински.