Съдия-изпълнител влезе и в жилищна кооперация „Теодора“. След АОНСУ това е вторият Блок на ужасите в Русе, който предприемачът Явор Блъсков продава с ипотеки.
Около половината от общо 300 самостоятелни обекта в момента са заложени пред банка ОББ от неговата фирма „Пропърти къмършъл“. Причината частен съдебен изпълнител заедно с вещо лице, представители на финансовата институция и полиция да опише имотите е, че повече от 2 години Блъсков не е обслужвал кредита си.        
Вчера те въз основа на изпълнителен лист огледаха и заснеха 94 от ипотекираните жилища, офиси, магазини, подземен паркинг, ресторант и пиано бар, които все още са собственост на „Пропърти къмършъл“. Част тях обаче са с предварителни договори за покупко-продажба, тъй като хората още не са ги изплатили окончателно.
Вноските за другите ипотекирани имоти в сградата са погасени и хората вече са станали техни собственици. Това обаче не ги спасява, дамоклев меч виси и над техните глави. Както се вижда, драмата на АОНСУ ще се повтори и в „Теодора“.
Какво ще правите сега, на улицата ли ще ни изхвърлите с две деца, посреща екипа на съдия- изпълнителя Айше Скендерова и сълзите й рукват. А когато ги овладява, жената разказва, че това е жилището на сина и снахата, които работят в Испания. Там те работят за Блъсков, за да има той пари, а ние да сме на улицата, обобщава с дълбока покруса жената. Тя твърди, че през 2010 година, когато парафират сделката, проверяват апартамента за тежести. Адвокатите уж казаха, че е чист, но 2 години по-късно отидохме при нотариус и се оказа, че жилището е ипотекирано, разказа Скендерова. Когато я питаме, кои са тези адвокати, тя не може да отговори. Обяснява обаче, че три години семейството внася коректно по 1600 лева на месец по сметката на „Пропърти къмършъл“, без да подозира какво го чака. Когато през август миналата година разбрахме, че Блъсков не плаща на банката, спряхме да му плащаме, той обаче все ни притискаше да му плащаме, поясни Айше Скендерова. Апартаментът струвал 120 хил. лева, а досега били изплатени 80 хил. лева.
В подобно положение са и останалите потърпевши от прочулия се вече със скандала в АОНСУ строителен предприемач. Независимо че са били точни платци към Блъсков, днес те са негови заложници.
Представителите на ОББ споделят, че шанс за хората да запазят жилищата си има, но той зависи от това дали Явор Блъсков ще се споразумее с банката да обслужва задълженията си и дали потърпевшите са склонни на вариант те да поемат изплащането на този дълг. Истината е, че подлъганите да купят имоти с ипотеки, нямат кой знае какъв избор.
Представителите на банката се учудват, че купувачите на имоти в „Теодора“ са се предоверили и са се съгласили да купят жилища и офиси с тежести.
Историята и в АОНСУ беше подобна. Там част от хората се оказа, че така и не са прочели усукания и записан с дребни букви текст за тежест върху имотите. Други пък, макар и наясно, че купуват ипотекиран имот, се доверили, че щом си изплатят жилището, то ипотеката ще бъде вдигната. Жестоката реалност обаче им поднесе куп проблеми, които още тегнат над част от тях.
Според Явор Блъсков обаче купувачите на имоти в „Теодора“ няма защо да се притесняват, защото той нямало да допусне банката да ги продаде. За разлика от АОНСУ в „Теодора“ на разсрочено плащане били взети само 20-30% от имотите. Собственикът на „Пропърти къмършъл“ бил убеден, че и това изпълнение ще бъде спряно от съда, както се случи с АОНСУ.
Строителният предприемач уточни, че в момента се описват само негови имоти. След наше настояване да бъде конкретен, заяви, че в „Теодора“ само 13 са с договор за покупко-продажба, а 168 не са продадени и са на фирмата му.
Според Блъсков до проблемите с „Теодора“ се стигнало, защото банката му вдигнала лихвите едностранно. По договор месечната ми лихва беше 4%, после скочи на 20%, понеже не съм съгласен, спрях да плащам, отсече Явор Блъсков. Държеше да отбележи обаче, че отношенията му с ОББ не са обтегнати.
Блъсков обвини частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов в незаконни действия. През 2012 година, когато е образувано делото в кантората му, не бях уведомен за това, описът в „Теодора“ също е незаконен, така че сега обжалвам и двете, коментира Явор Блъсков.
Процедурата е спазена, ние действаме само по закон, как си представяте, че бихме описвали имоти без правно основание, сами видяхте и представителите на банката, контрира задочно обвиненията Хаджииванов.