Журналистът и писател Румяна Лечева ще представи в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас книгата си "В името на Иисус" .
Книгата е опит за първото изследване в българската историография, в което се прави сравнителен план на социалната мисия на трите християнски деноминации – източноправославни, католици и протестанти през периода 1879 – 1949 г. До този момент има подобни проучвания за нашата страна само за две от тях – на Българската православна църква и на Католическата църква.
Румяна Лечева е журналист в БТА. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Работила е като кореспондент на вестник Демокрация и БНТ в Стара Загора. Автор е на сценарии на документалните филми "Александрийската библиотека", 2002, "Детска мечта за Италия", 2004, "Френски спомени", 2006, "Христина Морфова", 2007 и "Тя, мина. Мина", 2012. Автор е и на книгата "Истинската история на Христина Морфова", 2013.
Защитила е докторска дисертация по темата в НБУ.
Представянето на книгата „В името на Иисус“ ще е на 14 май, събота, от 17:00 часа в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас.