Българската телеграфна агенция (БТА) организира в пресклуба си в Шумен от 10:00 ч. днес конференция на тема „Български гласове за Европа: „Гражданското общество и институциите“. Събитието е в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. 
Конференцията ще открият евродепутатът Ангел Джамбазки, омбудсманът Диана Ковачева, зам. областният управител на Шумен Николай Колев, Найден Косев - зам.-кмет по “Образование и култура” на община Шумен, и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
В дебатите по темата „Гражданското общество и институциите“ ще се чуят мненията на представители на различни институции, организации, както и на хора от различни сфери на обществения живот. Те ще представят добри практики в работата си и при взаимодействието между граждани и институции. Ще споделят предизвикателства, с които се сблъскват, както и идеи за решаването им в български и в европейски контекст. В дискусията ще се включат и университетски преподаватели, ученици и граждани. 
Дискусията се организира в рамките на инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, част от Конференцията за бъдещето на Европа. Гражданите на държавите от Европейския съюз, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят - чрез граждански панели, дебати в съответните страни и на многоезична платформа. 
С инициативата си "Български гласове за Европа", подкрепена от Европейския парламент, Българската телеграфна агенция има амбицията да даде глас на българските граждани в тези дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства.
Конференцията ще се излъчва на живо и в две от социалните мрежи - https://fb.me/e/ae85MjGdf и https://youtu.be/QtOKgPT1dtU. 
За повече информация следете сайта на инициативата - https://europe.bta.bg/