„За нас е особено важно европейските политики да се водят не само между ръководствата на институциите, но да достигат реално до хората и особено до младите“. Това заяви Агнес Монфре, ръководител на ГД „Регионална и селищна политика“ към Европейската комисия за географски регион България, Хърватска, Словения, която вчера бе в Русе за началото на комуникационната инициатива „Европа в моя регион“, която представя действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа. Насловът беше „Преоткрий Русе - градът на първите неща“.
Тя обсъди с кмета на Русе Пенчо Милков развитието на града и региона през последния програмен период.
„С екипа ми започнахме много нови проекти с директно финансиране от Европейската комисия, но бяхме натоварени и с отговорността да продължим започнатите европейски проекти от предшествениците ни“, заяви Милков.
Той сподели, че промените в материалната среда са факт, но някои от проектите не са се отразили на доходите на хората, защото фирмите са избирани политически. Така Община Русе е натоварена да изплаща 4 млн. лв. финансови корекции по проектите, реализирани в предходния програмен период 2014-2020 г., като основна причина са незаконни методики за оценка на изпълнителите.
„Основен приоритет при управлението ни остава максималното отваряне на процедурите за възлагане на обществени поръчки, за да могат в тях да се включват възможно най-много участници и най-вече местните фирми“, каза Пенчо Милков.
По-късно през деня се проведе образователна игра „Ловци на съкровища“, в която местният инфлуенсър Мирослав Митев и ученици от „Любен Каравелов“ разгадаваха осем тайни, скрити по маршрут от градски забележителности.
Красотата на Русе и постиженията в благоустройството на центъра на града с европейски средства ще бъдат показани и чрез фотоконкурс „Преоткрий Русе“, за който има подробности във фейсбук. Авторите на трите най-добри снимки ще бъдат наградени с професионална семейна фотосесия, както и с две семейни вечери. Конкурсът е подкрепен от Александър Сано, който ще бъде член на журито.
„Като човек, прекарал голяма част от живота си в Русе, се чувствам щастлив и горд да виждам любимия си град да се развива. Но за да бъде по-осезаема промяната, е важно всеки един от нас да я усети и да стане част от нея. Точно заради това призовавам всички да се включат в конкурса и да покажат как те виждат Русе и защо нашият дунавски град е толкова специален“, каза популярният артист и продуцент Александър Сано.