Работата Русе да има летище е и мой личен ангажимент, заяви министърът на транспорта Николай Събев. Той припомни, че точно затова държавата е заделила пари, които вече са по сметките на общината, но за да почнат да се ползват, трябва да има нотификация от ЕК, че това не представлява държавна помощ. „За да има такава нотификация, някой трябва да седне и да попълни тези формуляри и да ги изпрати до ЕК. Все още не са изпратени - от декември месец е извършен преводът, сега сме 9 май“, каза Събев.
„Ние много бързо обсъждахме с кмета Пенчо Милков възможност как да ускорим процеса, защото аз виждам, че примерно едно държавно предприятие „Летище София“ ЕАД, което в момента функционира формално, но все още е налице структурата му - търговско предприятие с пари по сметката. И аз си казах - това е регистриран летищен оператор. Ако той поеме организацията на Летище Русе и има парите, ние имаме и финансирането. Ние ще можем да възстановим много бързо пистата и ще поканим авиооператорите да започнат да кандидатстват за съответните рейсове. Това беше много бързо решение, което аз предложих на г-н Милков, след което той каза - добре, да почнем да го мислим“, каза Събев.
По закон не е възможно община да предостави свой имот на държавен летищен оператор.
„И аз казах на кмета - виж, трудно е да има промяна в закона сега само за едно летище, за един град. Хайде да направим следното - вие го взехте това летище под условие, че ще го развивате като община, известно време се опитахте, не успяхте. Ние имаме готова структура, при което моето предложение /аеропортът отново да стане държавен имот - б.р./ беше, мисля, повече от справедливо към него. Защото при това положение аз поемам отговорността да има летище, аз поемам отговорността да има полети и аз си поемам целия този сблъсък с другите автопревозвачи, които нямат интерес да има алтернативен транспорт от Русе до София“, добави транспортният министър.
Според него решението е в ръцете на общината и съветниците.
„Аз просто съм подал ръка и тази ръка продължава да бъде подадена. Ние сме готови да съдействаме, Русе трябва да има летище. Друг е въпросът доколко и как ще бъде рентабилно едно летище, как трябва да се управлява. И аз предварително казвам - държавна компания не би могла така добре да управлява това летище, т.е. бъдещето на това летище е концесионирането. Да го дадем в ръцете на някой опитен оператор на летища, имахме скоро среща и с външни оператори, които заявиха интерес към малките летища  в България. Има възможност да се обявяват условия, при които добри оператори да дойдат и да експлоатират идеята за Летище Русе, така че да има полза в крайна сметка за русенци“, заяви още Николай Събев.